MMF oдобрио Србији аранжман из предострожности

Срна
MMF oдобрио Србији аранжман из предострожности

Вашингтон - Међународни монетарни фонд /ММФ/ одобрио је Србији трогодишњи аранжман из предострожности, јавио је РТС. Ова одлука Борда извршних директора ММФ-а требало би да пружи страним инвеститорима сигнал да је Србија финансијски стабилна и сигурна за улагање.


Нови трогодишњи аранжман, према ранијим најавама чланова Владе Србије, неће подразумијевати нови зајам од ММФ-а за јачање девизних резерви Србије, јер је Србија довољно ликвидна, те јој кредит није потребан.

Влада Србије овим аранжманом практично преузима, у складу са Законом о буџету за 2015. годину, обавезу да ће провести фискалну консолидацију, реструктурисање јавног сектора, односно, структурне мјере и мјере макроекономске стабилизације, као и да ће у наредне три године смањити дефицит за 1,3 до 1,4 милијарду евра или за 4,25 одсто БДП.

Прва контрола извршења преузетих обавеза услиједиће половином маја, када ће представници ММФ-а доћи у Београд.

Премијер Србије Александар Вучић раније је изјавио да Србија не потписује споразум због тога што тражи новац, већ зато што јој је потребна сигурност.

Разговори Србије са делегацијом ММФ-а званично су почели 4. новембра прошле године.

Тада су представници ММФ-а рекли да за Владу Србије изазов остаје висока стопа незапослености, висок јавни дуг и висок дефицит буџета.

У наредном периоду потребно је, истакли су у ММФ-у, проводити мјере економског опоравка, које ће обезбиједити макроекономску стабилност, отварање нових радних мјеста, те провођење фискалне консолидације, која би требало да заустави раст јавног дуга.

Србија је у посљедњих 15 година имала три споразума са ММФ-ом: од 2001. до 2004. стенд-бај аранжман и 2009. године аранжман из предострожности.

Посљедњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана