ММФ одобрио 28 милијарди евра помоћи за Грчку

Агенције
ММФ одобрио 28 милијарди евра помоћи за Грчку

ВАШИНГТОН - Међународни монетарни фонд саопштио је данас да је одобрио 28 милијарди евра, за спасавање кризом погођене Грчке током следеће четири године.

Одлука извршног одбора ММФ-а омогућава да Грчкој одмах буде пуштено 1,65 милијарди евра, као део другог пакета међународне помоћи, пренела је агенција AP.

Грчка ће од партнера у еврозони и ММФ-а добити укупно 172,7 милијарди евра зајмова за спасавање, како би остала ликвидна у неколико следећих година, с обзиром на то да су вртоглаво високи трошкови позајмљивања блокирали могућост те земље да прибавља новац на међународним тржиштима обвезница.

Од маја 2010, Грчка опстаје захваљујући првом пакету зајмова за спасавање, вредном 110 милијарди евра (143,63 милијарде долара). Атина је у замену за ту помоћ увела строге мере штедње, укључујући кресање пензија и плата и повећање пореза.

Управни одбор Међународног монетарног фонда данас je размотриo приједлог директора Кристин Лагард за давање доприноса од 28 милијарди евра за други пакет финансијске помоћи Грчкој, преносе агенције.

Лагард је крајем прошле седмице објавила свој приједлог након што се 85,5 одсто приватних власника грчких обвезница сагласило да ће изгубити 53,5 одсто добити.
Споразум са приватним власницима обвезница дио су другог међународног пакета помоћи вриједног 130 милијарди евра који би требало да помогне Атини да избјегне банкрот.
Лагард је истакла да ће одбор дати коначно одобрење приједлогу о којем је разговарала са члановима прије него што је прошле седмице објавила износ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана