ММФ: Контрола расхода од кључног извјештаја

Агенције
ММФ: Контрола расхода од кључног извјештаја

Вашингтон - Мисија Међународног монетарног фонда која је боравила у БиХ од 16. до 29. маја, закључила је да је за БиХ, у садашњим околностима, контрола расхода од кључног значаја да би се заштитила стабилност јавних финансија на свим нивоима, преносе агенције.

- ММФ охрабрује владе да превазиђу једнократне мјере штедње и да направе искорак када је ријеч о платама у јавном скетору и запошљавању, бенефицијама на основу учешћа у рату, пензионом и здравственом систему - наводи у саопштењу шеф Мисије ММФ-а за БиХ Костас Христу.

Он је истакао да ММФ поздравља изгледе да ће бити усвојен буџет институција БиХ за 2012. годину.

- Ово ће уклонити елементе несигурности у буџетском планирању, омогућити ентитетима да изврше ревизију својих буџета и базирају их на реалистичњим пореским приходима и финансијским претпоставкама - наводи се у саопштењу.

Христоу истиче да се након успјешног прилагођавања почетним ефектима глобалне економске кризе, економија БиХ суочава са обновљеним притисцима, а опоровак, који је почео 2010, ослабио је јер се криза еврозоне негативно одразила на извоз БиХ и прилив капитала.

- Домаћа потражња и даље је слаба, условљена фискалном штедњом, стагнирањем плата и спорим растом кредита. И са слабостима у економији, инфлација има опадајући тренд. Не видимо раст производње у 2012, а изгледи послије 2012. су слаби због несигурности у еврозони и рањивости саме БиХ - наводи се у саопштењу.

Као позитивно ММФ истиче то што је континуирана фискална уздржаност помогла да се дефицит задржи у оквиру три одсто БДП у 2011, док је у 2010. износио 4,2 одсто.

Међутим, наводи ММФ, ово је дијелом остварено захваљујући привременим мјерама, док је национална политика координација ослабила, а прогрес у структуралним фискалним реформама успорен.

Банкарски сектор у БиХ

Према његовој оцјени банкарски сектор у БиХ се добро носи са утицајем глобалне финансијске кризе.

- Цијели сектор је 2011. окончао са профитом, а банке су наставиле да осигуравају своје финансијске активности кроз ињекције капитала и задржавање профита. Депозити домаћинстава су забиљежили снажан раст - наводи се у саопштењу.

Међутим, у првом кварталу 2012. године забиљежен је незнатан раст нефункционалних кредита, наводе из ММФ-а и додају да се ово нарочито односи на кредите приватном сектору, који је оптерећен огромним потребама финансирања влада, а које испуњавају све већим задуживањем код банака.

Христоу наглашава да је Мисија ММФ-а током боравка у БиХ иницирала диксусију о програму који би подржао ММФ.

- Власти су показале приврженост за програм који би осигурао политички оквир за макроекеономску стабилност, унапређење незавршене агенде реформи и помоћ у испуњавању екстремних финансијских потреба БиХ - наводи се у саопштењу.

Мисија ММФ-а је спремна да се врати у БиХ да би завршила преговоре у наредним недјељама, истиче Христу и додаје да су се власти у међувремену обавезале да ће радити на заједничкој економској стратегији, политичким циљевима и да ће идентиФиковати кораке за неопходне реформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана