ММФ инсистира на продаји јавних фирми

Марина Чигоја
ММФ инсистира на продаји јавних фирми

Бањалука - Недовршен и заустављен процес реформи један је од кључних разлога заостајања БиХ и осталих земаља западног Балкана за развијенијим европским економијама, а приоритети за власти ових земаља треба да буду смањење хроничне незапослености и деблокада приватизације.

На те проблеме указао је Међународни монетарни фонд (ММФ) у специјалном извјештају под називом "Западни Балкан: 15 година економске транзиције". У извјештају, који је јуче објављен, БиХ се углавном спомиње у негативном контексту.

ММФ истиче да широка политичка подршка за далекосежне реформе изостаје у већини земаља западног Балкана.

- Постоји осјећај да реформе на западном Балкану нису дале очекиване резултате и да је само мали број људи могао уживати у добробитима оствареног раста. Регион кочи неадекватност реформи у посљедњих десет година, а не природа реформи које су предузете. Без храброг искорака у реформе земље западног Балкана не могу очекивати да ће привући обим инвестиција који је потребан за финансирање брзог одрживог раста и ризикују да остану заробљене на нивоу дохотка који је мањи од трећине дохотка њихових богатијих европских сусједа - наглашава се у извјештају ММФ-а.

Наведено је да су земље западног Балкана доживјеле значајну трансформацију у посљедњих 15 година, али да је темпо структурних реформи био разочаравајући као посљедица комбинације реформског замора, отпора оних који имају одређене личне интересе, компликованих политичких односа и одгађања чланства у ЕУ.

- Поновно покретање темељних структурних реформи је кључни приоритет економске политике за регион. Енергично оживљавање реформског замаха биће од суштинског значаја за побољшање животног стандарда - истиче се у извјештају.

Аналитичари ове финансијске институције су навели да су до избијања глобалне финансијске кризе 2008. године покретачи раста више били велика глобална ликвидност и неодрживи капитални приливи него стварни напредак у економским реформама. Јасни докази о слабости у економском моделу региона могу се наћи у изузетно високим стопама незапослености, које су остале изнад 20 одсто у многим балканским земљама чак и на врхунцу бума у периоду прије кризе.

- Можда је највећа мана економског модела западног Балкана хронична недовољна искоришћеност људских ресурса. Ниво запослености је подједнако разочаравајућа прича, јер он од 2000. године варира између 40 и 45 одсто, што је пуних десет одсто ниже него у новим државама чланицама. Запосленост је посебно ниска међу женама и младима, а драстично ниска је у БиХ и на Косову - истакнуто је у извјештају ММФ-а.

Као један од кључних изазова са којим ће се регион суочити означен је завршетак процеса структурне трансформације који је започет прије двије деценије.

- Многа неефикасна државна или друштвена предузећа треба приватизовати, јер имају проблеме са конкурентношћу, превеликом бирократијом и лошим управљањем - истакнуто је у извјештају ММФ-а.

Упозорено је да регион знатно заостаје за новим чланицама ЕУ у погледу структурне трансформације.

- У неким земљама западног Балкана отпор приватном власништву је значио да су многа неефикасна државна или друштвена предузећа преживјела и настављају да представљају оптерећење за јавне финансије и алокацију ресурса. Ти проблеми морају бити ријешени како би приватни сектор, као кључни покретач развоја, могао напредовати, а наслијеђене праксе, које спречавају раст запослености и доводе до поремећаја на тржишту рада, мораће бити укинуте - наводи ММФ и додаје да бирократске процедуре и корупција спутавају привредну дјелатност у цијелом р

 

Кредити

ММФ је упозорио и на висок ниво проблематичних кредита у земљама западног Балкана наводећи да је рјешавање тог проблема један од приоритета како би била ојачана кредитна активност као подршка економском опоравку.

- Потребна је боља реализација средстава обезбјеђења, унапријеђен оквир за одржање пословања и вансудска реструктурирања и отклањање уских грла у преоптерећеном правосуђу. Реформе за јачање надзора над финансијским институцијама морају бити удвостручене - наводи ММФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана