MMF: Економски раст још није довољан

Aгенције
MMF: Економски раст још није довољан

Бањалука - Економски раст у свијету још је недовољан, али се очекује да ће глобална привредна активност јачати, речено је на отварању годишње скупштине Међународног монетарног фонда /ММФ/ и Свјетске банке у Вашингтону, којој присуствује и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.


Према процјенама ММФ-а, носиоци привредне активности требало би да буду развијеније економије, гдје се очекује раст од два одсто у наредној години, истакнуто је на пленарној сједници којом је отворена годишња скупштина.

Очекује се да ће раст у еврозони заостајати због веома слабих економија на периферији зоне, али се очекује умјерени опоравак европске привреде, с обзиром на прогнозе ММФ-а да ће фискална политика остати неутрална, а каматне стопе релативно ниске, док ће ризици и изазови у домаћим политикама и даље остати значајни.

У погледу препорука ММФ-а, које остају непромијењене, Европи се и даље даје подршка да акценат стави на консолидацију финансијског сектора и провођење структуралних реформи, уз експанзивну монетарну политику у највећим развијенијим економијама.

Тржишта у развоју треба да и даље јачају своју способност да издрже негативне шокове, а ММФ наглашава и важност осмишљавања и примјене средњорочних планова консолидације у САД и Јапану.

Цвијановићева и министар финансија Српске Зоран Тегелтија, који такође учествује на скупштини, након пленарне сједнице одржаће низ билатералних састанака са највишим представницима ММФ-а и Свјетске банке, најављено је из кабинета премијера Српске.

Предцједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић од данас до 16. октобра боравиће у службеној посјети САД, током које ће, између осталог, отворити Представништво Српске у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана