ММФ: Дужничка криза ни близу краја

Aгенције
ММФ: Дужничка криза ни близу краја

Тијанђину - Дужничка криза у еврозони није ни близу краја, а Европи је потребно да задржи вјеру у заједничку валуту, изјавио је данас замјеник управног директора Међународног монетарног фонда Жу Мин, а јавиле су агенције.

- Криза није готова. Још смо на средини и пред нама је велики пут - рекао је Жу на састанку Свјетског економског форума у кинеском обалском граду Тијанђину.

Жу је додао да се ствари „одвијају у добром смјеру" и да „треба имати вјере у евро", пренио је Ројтерс.

Европска дужничка криза траје више од три године, а инвеститори очекују да ће економија 17 земаља које користе евро ући у рецесију ове године као резултат неуспјеха у рјешавању кризе и осмишљавању опоравка.

Друга европска рецесија у три године била би лоша вијест за глобалну економију, рекао је Жу.

- Не треба да потцијенимо негативан утицај европске кризе на читав свијет. То је веома важно - додао је овај званичник ММФ-а у обраћању међународним пословним лидерима који су се окупили на годишњем догађају у Кини.

Он је рекао да ће, према пројекцијама ММФ-а, економска криза у Европи довести до пада привредних активности у СAД и Јапану за 1,5 до два одсто, а један одсто у овим земљама однијеће успорење економског раста у Кини.

Утицај европских економских проблема на трговину у Aзији биће драматичан, пошто Европа купује трећину робе која се извози из овог региона.

- Када економски раст у зони евра падне на нулу, раст извоза из овог региона такође пада на нулу. То је веома важно - нагласио је Жу.

Он је додао да ММФ снажно подржава одлуку Европске централне банке да покрене програм откупа обвезница презадужених чланица еврозоне, како би европска економија кренула путем опоравка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана