Мљекарски сектор у Српској затрпан проблемима: Спас траже на новом тржишту

Јана Кезић
Мљекарски сектор у Српској затрпан проблемима: Спас траже на новом тржишту

БАЊАЛУКА - Мљекарски сектор у Српској и даље је у веома тешкој ситуацији јер фармери након двије сушне године муку муче са недостатком силаже, а брине их и могући пад откупне цијене млијека, због чега поједине мљекаре изласком на страна тржишта настоје да превазиђу кризу.

Упркос високим цијенама млијека и млијечних производа у Српској, које произвођачима и прерађивачима доносе колику-толику зараду, они тврде да тешко излазе на крај са нагомиланим проблемима.

Предсједник Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС Милорад Симић каже да је недостатак сточне хране тренутно горући проблем.

- Током 2020. године имали смо добре приносе са довољно силаже, па смо направили резерве и за пола 2021. године. Међутим, почела је суша, складишта смо испразнили и у 2022. смо ушли без силаже. И сада развлачимо колико год се може - рекао је Симић.

Додао је да су и даље лоше прогнозе када је ријеч о производњи сточне хране, док истовремено откупне цијене млијека падају на европском тржишту, што се почело одражавати и на домаће.

- Због тешке ситуације поједини произвођачи продају краве и гасе фарме - каже Симић.

Исто мишљење дијели и почасни предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС Владимир Усорац.

- Откупна цијена млијека до сада је два пута пала. Боримо се да не буде нижа од марке јер ако се то деси, неће бити никакве рентабилности у производњи - казао је Усорац.

С проблемима су суочени и прерађивачи млијека који рјешење покушавају да пронађу на новим тржиштима.

Билећка мљекара "Пађени" ове године планира да прошири производњу и ојача извоз у Аустрију, Њемачку, Шведску и Данску.

 - Улажемо у производњу и до септембра планирамо да тржиште проширимо према Македонији, а можда и према Албанији - рекао је за "Глас Српске" директор и оснивач мљекаре Ненад Вукоје.

Додао је да размишљају и о увођењу нових производа те истакао да им је приоритет домаће тржиште, на које пласирају 90 одсто производа. Он је подсјетио да су билећку мљекару недавно посјетили представници ЕУ који су дали позитивно мишљење да могу да наставе са извозом јер раде по свим европским стандардима.

С друге стране, власник бијељинске мљекаре "Дуле" Душко Цвјетиновић каже да неће проширивати тржиште јер сматра да је превише проблема у млијечној индустрији.

- Ова година је веома лоша и још немамо праву слику колико ћемо имати млијека и каквог ће оно бити квалитета и не желимо да се упуштамо у нове пројекте - рекао је Цвјетиновић.

Кооперанти

Ненад Вукоје је рекао да је значај мљекаре "Пађени" за развој сточарства у Херцеговини и Српској велики јер њихови кооперанти имају велику сигурност да се баве производњом млијека.

- Ко год одлучи да се бави сточарством, ми га прихватамо - казао је Вукоје и додао да прерађују мјесечно више од два милиона литара млијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана