Мљекари “нападају” ино-тржиште!

Милош Васиљевић
Мљекари “нападају” ино-тржиште!

БАЊАЛУКА - Упркос поремећајима на тржишту, високим цијенама и бројним проблемима који оптерећују фармере, БиХ је лани извезла млијека и млијечних производа у вриједности од 131,03 милиона КМ што је око 18 милиона више него годину раније, а произвођачи очекују да ће и ове године успјети колико-толико сектор одржати стабилним.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на међународно тржиште највише се извозио сир, слиједе млијеко и павлака, а затим јогурт и кефир.

-  Од свих млијечних производа током 2023. године из БиХ предњачио је извоз сира, а инострано тржиште пласирано је више од 67 милиона килограма овог производа - подаци су УИО БиХ.

Када је ријеч о увозу, подаци показују да је лани у БиХ стигло млијека и млијечних производа вриједних 231,17 милиона марака што је за око седам милиона више него годину раније. 

Један од извозника из Републике Српске је билећка мљекара “Пађени”. Директор ове фирме Ненад Вукоје рекао је за “Глас Српске” да су лани извезли око седам одсто више робе него 2022. године.

- Извозили смо у земље окружења, али и Европску унију. Осим Хрватске и Словеније, ту су и Аустрија, Њемачка, али и Шведска и Данска. На полицама су сви наши производи, јер тамо пуно људи са наших простора има продавнице па желе да имају аутохтоне производе - рекао је Вукоје.

Како каже, убијеђен је да ће ојачати извоз и да ће од укупне прераде око десет одсто ићи ван граница земље.

- Направили смо предуслове да то можемо урадити, јер је то велики процес од сировине до прераде у погону и до саме дистрибуције. Све то морамо уклопити да бисмо постигли жељени резултат и да сви буду задовољни од радника до коопераната - рекао је Вукоје. 

Ипак, неке мљекаре, попут “Дуле” из Бијељине нису извозиле своје производе. То је и потврдио власник мљекаре Душко Цвјетиновић за “Глас Српске”, јер се, како каже, базирају на домаће тржиште.

- Биће ово изазовна година, јер већ имамо најаву произвођача амбалаже о поскупљењу. Ако се нешто не промијени, не планирамо ни ове године извозити наше производе - рекао је Цвјетиновић.

Почасни предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је за “Глас Српске” да га забрињава што увозимо више него што извозимо млијека што најбоље осликава у каквом се стању налазе наши фармери. 

 -  Увозимо сир и кајмак, а замислите какве имамо потенцијале, нама недостаје млијека иако то често бројке не показују. Морамо сачувати сваког фармера, а то једино можемо урадити кроз подстицаје и то одмах, а плашим се да смо већ закаснили   - рекао је Усорац.

Откупна цијена

Према ријечима Владимира Усорца откупна цијена за литар млијека у Српској зависно од млијечне масти износи око марку што је недовољно због свих поскупљења.

 - Највећи проблем је минимална премија која тренутно износи 25 фенинга, у Србији је тренутно 32, а у ФБиХ је око 50 фенинга, што значи дупло више него код нас -  рекао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана