Млијеко не тече даље од Хрватске

Маријана Миљић
Млијеко не тече даље од Хрватске

Бањалука - Извоз млијека из БиХ у земље Европске уније одобрен је прије пола године, али домаћи произвођачи нису успјели да се на тржишту пробију даље од Хрватске.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ казали су да је од почетка септембра, када је омогућен извоз, до 9. марта ове године извезено 789 тона млијека и млијечних производа чија је вриједност 1,66 милиона КМ.

- Сви ови производи завршили су на тржишту Хрватске - казали су у УИО и додали да подаци показују да произвођачи из БиХ млијеко и млијечне производе углавном извозе у земље обухваћене регионалним споразумом о слободној трговини, односно Србију, Црну Гору и Македонију.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да домаћи мљекари воде велику битку да би се пробили на тржиште земаља ЕУ, али да им то због прејаке конкуренције не полази за руком.

- Тржиште ЕУ преплављено је млијеком које је послије избијања трговинског рата између ЕУ и Русије остало заробљено у европским земљама. Његова вриједност је око пет милијарди евра. Ми ту немамо готово никакве шансе, посебно ако се има у виду да произвођачи млијека у ЕУ опстају захваљујући великим државним подстицајима - истакао је Усорац изразивши очекивање да ће, иако цијене млијека у Хрватској падају, задржати позицију на том важном тржишту.

Према његовим ријечима, домаћи мљекари су у страху да неће моћи задржати ни овдашње тржиште, које је већ преплављено производима из увоза.

- Најтеже ће бити задржати домаће тржиште због притиска ЕУ да БиХ одобри традиционалну трговину са Хрватском и омогући бесцарински увоз - казао је Усорац и додао да су домаћи мљекари у веома лошем положају и да су откупне цијене јако ниске.

Извоз млијека у ЕУ одобрен је 9. септембра прошле године, али у посјету БиХ данас би требало да стигне европска инспекција како би преконтролисала испуњавање услова, а посебна пажња биће посвећена командном ланцу. Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила је да спремно дочекује инспекцијски тим Дирекције Европске комисије за здравље и храну, ревизије и анализе (бивша Канцеларија за храну и ветеринарство) из Даблина који ће у БиХ боравити до 25. марта.

- Канцеларија за ветеринарство БиХ је заједно са органима ентитета интензивно радила на испуњавању препорука и очекујемо да ће БиХ задржати статус земље извознице млијека и млијечних производа у земље ЕУ - наведено је у саопштењу.

Уводни састанак биће одржан данас у просторијама Канцеларије за ветеринарство БиХ, а предвиђени су и састанци са надлежним тијелима ентитета и лабораторијама, те обилазак и контрола одређених мљекара којима је омогућен извоз у ЕУ као и фарми које их снабдијевају сировим млијеком.

Мљекаре којима је одобрен извоз

"Млијекопродукт" Козарска Дубица

"Милкос" Сарајево

"Мегле" Бихаћ

"Мљекара Ливно" Ливно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана