Млијеко иде по старим цијенама

Јана Кезић
Млијеко иде по старим цијенама

БАЊАЛУКА - Фармери широм Српске и ФБиХ, који су затражили повећање откупне цијене од 1. априла, били су приморани да продуже рок за то, док из мљекара поручују да подржавају захтјеве, али истичу да ништа не могу урадити у току овог мјесеца, јер и они морају формирати нове цјеновнике према маркетима.

Произвођачи из оба ентитета су почетком седмице упутили допис свим прерађивачима у земљи у којима су навели да је од 1. априла минимална цијена млијека стандардног квалитета 0,95 марака по литру. Запријетили су и обуставом испоруке млијека те гашењем производње уколико њихови захтјеви не буду поштовани.

Међутим то се у петак није десило, а предсједник Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда у РС Чедомир Боројевић рекао је за “Глас Српске” да није лако престати са испоруком, али да фармери не одустају од својих захтјева.

- Ситуација се мијења на дневном нивоу и видећемо да ли ће се нешто промијенити за десетак дана. На мојој фарми дневно се производи 4.200 литара и замислите када бих ја то све морао бацити, колики би то био губитак. У питању је и судбина 30 запослених, од чега је 15 само на фарми - рекао је Боројевић.

Додао је да је цијена млијека у овом тренутку веома ниска, а уназад неколико година није повећавана.

- На моју годишњу производњу од 1.300.000 литара испорученог млијека за ових неколико година на губитку сам и више од милион марака - казао је Боројевић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС Владимир Усорац каже да је ситуација крајње неизвјесна.

- Видјећемо како ће се развијати у наредном периоду. Видјећемо ко ће наставити да откупљује млијеко - рекао је Усорац.

Власник бијељинске мљекаре “Дуле” Душко Цвјетиновић рекао је за “Глас Српске” да су мљекари и у петак предавали своје млијеко по истим цијенама као и раније.

- Свако се бори за већу цијену и сматрам да она треба да буде већа, али сразмјерно, а онолико колико су они рекли у БиХ је немогуће - рекао је Цвјетиновић додавши да није реално ни да сваки литар сваког произвођача исто кошта.

Ако дође до повећања откупне цијене, ланчаном реакцијом доћи ће и до поскупљења млијечних производа у маркетима.

- Можеш један мјесец ићи у пропаст, али више те нема. Логично је да се направе калкулације, али је то немогуће тако брзо урадити. Због обавезе према маркетима гдје се мора поднијети захтјев за поскупљење, нема шансе да млијеко поскупи у овом мјесецу - рекао је Цвјетиновић.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје каже да још нису “пали” никакви договори, али ако све мљекаре прихвате понуђену цијену, уклопиће се и они.

- Не можемо ми ићи изнад или испод осталих. Али сада одмах је немогуће створити буџет који нема нико од нас. Не можемо у маркетима преко ноћи дићи цијене, јер постоје неке клаузуле у уговору, који кажу да се промјена цијена мора најавити мјесец дана унапријед. Видјећемо шта ће бити - рекао је Вукоје. Како је додао, цијена откупа у овом мјесецу ће бити до 0,73 КМ, у зависности од квалитета млијека, количине и неких других фактора који су укалкулисани, а засигурно неће бити ником испод 0,63 КМ.

Премија

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС исплатило је у петак 2.185.608 КМ по основу подстицаја за развој пољопривреде и села.

- Исплаћена је премија за млијеко за јануар 2022. године - саопштено је из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана