Млијеко иде на тржиште ЕУ

Јеленa Бјелицa
Млијеко иде на тржиште ЕУ

Бaњaлукa - Пастеризовано млијеко и сир чије је зрење дуже од 60 дана моћи ће да се извозе из БиХ у Европску унију уколико буду отклоњене техничке препреке, јер су експерти Директората за здравље и заштиту потрошача из Брисела прихватили приједлог рјешења Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Рекао је ово директор Канцеларије за ветеринарство БиХ  Љубомир Калаба.

- Мораће још да буду отклоњене те техничке препреке како би млијеко и сир могли да се извозе у ЕУ, али је најважније да је прихваћен наш приједлог рјешења - истакао је Калаба.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко

Шаровић и Калаба су на састанку са министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Федерације БиХ, који је одржан 24. маја, изнијели приједлог привременог рјешења за извоз пастеризованог млијека и сирева чије је зрење старије од 60 дана и послије 1. јула, када Хрватска уђе у ЕУ, односно док не буде усвојен потребан сет закона.

- Предложено је да Канцеларија за ветеринарство БиХ путем протокола омогући ентитетским министарствима пољопривреде да могу ангажовати ветеринарске инспекторе у извозним објектима, који би у име Канцеларије издавали, прегледали пошиљке и издавали документа за извоз у ЕУ - казао је Калаба.

Предсједник Удружења произвођача млијека РС Милош Радојчић је истакао да је ово веома значајна одлука за произвођаче млијека.

- Уколико се не би могло извозити на хрватско тржиште, био би доведен у питање опстанак домаће производње јер је велики дио извожен на то тржиште. Почели смо већ да губимо наду да ћемо добити одобрење за извоз, тако да нас је ова одлука обрадовала - казао је Радојчић и додао да техничке препреке, уз добру вољу надлежних, могу да буду отклоњене.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац поздравља ово рјешење, али истиче да није задовољан јер није цјеловито.

- Постоји могућност да не буду отклоњене те техничке препреке и да нам забране извоз. Уколико се то деси, посљедице ће бити катастрофалне, јер је из БиХ у Хрватску највише извожено млијеко. Дневно се извезе око 60 тона млијека - рекао је Усорац.

Мед и риба

За сада је сигурно да ће се послије уласка Хрватске у Европску унију из БиХ у ову земљу моћи извозити само мед, риба и рибљи производи.

- Направљен је акциони план за отклањање недостатака код меса од перади и јаја. Када они буду отклоњени, послаћемо захтјев да инспектори ФВО утврде да ли ће ови производи моћи да се извозе - истакао је Калаба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана