Младима за покретање бизниса 3,6 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Младима за покретање бизниса 3,6 милиона КМ

Пале - Шансу за покретање властитог бизниса добиће више од стотину младих из Српске захваљујући другом дијелу програма "Стартап Српска" за чију је реализацију обезбијеђено 3,6 милиона КМ.

Овај програм чији је циљ одрживи економски развој, смањење броја незапослених и повећање броја запослених, финансира се донаторским средствима Владе Србије у износу од 1,99 милиона КМ, док ће Завод за запошљавање РС обезбиједити 1,64 милиона марака.

Директор Завода Мирослав Вујичић истакао је да је ријеч о наставку програма који је спровођен крајем прошле и почетком ове године, подсјетивши да су иницијатори програма својевремено били предсједник Србије Александар Вучић и тадашњи предсједник Српске Милорад Додик.

Вујичић је навео да је ријеч о такозваном инвестиционом програму, гдје су а износи за самозапошљавање младих виши него иначе.

- Износи по појединачним пројектима биће од 20.000 до 50.000 КМ, односно средства ће се додјељивати до 70 одсто укупне вриједности програма исказаног у бизнис плану. Властито учешће кандидата треба бити  минимално 30 одсто од укупне вриједности пројекта - рекао је Вујичић послије јучерашње сједнице Управног одбора Завода за запошљавање.

Додао је да ће путем овог програма, за који ће пријаве бити примане путем матичног бироа за запошљавање, минимално бити запослено 114 младих, а да право учешћа имају сви млади до 35 година који су на евиденцији Завода за запошљавање Српске.

Помоћник министра за рад и запошљавање РС Мира Васић изразила је задовољство резултатима реализације првог дијела програма.

- Ово је прилика за младе и надамо се да ћемо са овом праксом наставити и у сљедећим годинама јер је то у складу са програмом економских реформи Владе РС, посебно стратегијом запошљавања - навела је Васићева.

Јавни позив за коришћење средстава по Програму подстицања развоја предузетништва код младих до 35 година "Стартап Српска" објављен је данас у "Гласу Српске". Рок за подношење захтјева је мјесец дана, након чега ће бити формирана комисија која ће одлучивати о пристиглим приједлозима.

Велико интересовање

На јавни позив који је расписан почетком децембра прошле године у оквиру првог дијела програма "Стартап Српска" за коришћење средстава стигла је 331 пријава.

Највеће интересовање незапослени до 35 година су показали за прерађивачку индустрију, грађевинарство и услужне дјелатности, док се мањи број пријава односио на покретање бизниса у области информационо-комуникацијских технологија, пољопривреде и туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана