Младима лакше до стана уз ниже камате

Драгана Келеч
Младима лакше до стана уз ниже камате

Бањалука - Министарство породице, омладине и спорта РС расписало је јуче конкурс за субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове који ће бити отворен до 27. новембра.

Министарство ће субвенционисати један проценат каматне стопе на кредите које пласирају комерцијалне банке у Српској по кредитној линији Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

Услови које млади и млади брачни парови треба да испуне како би могли аплицирати за те субвенције су да имају одобрен кредит од пословне банке која има средства из ИРБ-а, затим да нису имали више од 35 година када су склапали уговор са банком и да су држављани Републике Српске.

Од 2008. године, откад је у току реализација програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, одобрено је укупно 2.615 субвенција, а Министарство породице, омладине и спорта за субвенције је до сада обезбиједило 5,8 милиона марака.

- Из буџета РС за ову намјену у 2015. години издвојено је 1,5 милиона марака - поручују из овог министарства.

А колико је младима значајан сваки вид помоћи и подршке како би купили стан, најбоље знају они сами.

- Субвенције каматне стопе од једног процента су велика олакшица за све младе и младе брачне парове који испуне услове и подигну неки од стамбених кредита - каже предсједник Омладинског савјета РС Милош Благојевић.

Он је нагласио да је у данашње вријеме веома тешко стећи сопствени кров над главом.

- Велики број младих принуђен је да живи са родитељима, јер немају довољно новца за куповину стана, а ни услове да подигну неки од стамбених кредита - рекао је Благојевић.

Из тог разлога за сваку похвалу је, како каже Благојевић, што Влада РС омогућава већ неколико година ове субвенције.

- Колико су субвенције каматне стопе значајне најбоље говори и податак да има све више младих заинтересованих за подизање стамбених кредита уз помоћ њих - казао је Благојевић, напоменувши да је ове године било одређених техничких проблема, јер су субвенције мало касниле, због чега се нада да у идућем периоду неће бити сличних потешкоћа.

Захтјев и адреса

Апликациона форма за подношење захтјева за додјелу субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове стоји на сајту Владе РС (www.vladars.net), страница Министарства породице, омладине и спорта у рубрици конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове.

Попуњену апликациону форму и документацију неопходно је доставити поштом на адресу Министарства породице, омладине и спорта, Трг Републике Српске 1, са назнаком "За додјелу субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове".

Мале цвебе:

- од 2008. године траје програм субвенционисања каматне стопе.

У том периоду одобрено је укупно:

- 2.615 субвенција

- обезбијеђено 5,8 милиона марака

Услови које млади морају да испуњавају:

- да имају одобрен кредит од пословне банке која има средства из ИРБ-а,

- да нису имали више од 35 година када су склапали уговор са банком

- да су држављани Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана