Младен Зиројевић - Хаџиахметовић жели да приватизује Комору

Ж.Домазет, М. Чигоја
Младен Зиројевић - Хаџиахметовић жели да приватизује Комору

СAРAЈЕВО - Поједини званичници, у првом реду предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Махир Хаџиахметовић, од ове институције настоје да направе приватно предузеће, што је недопустиво, рекао је јуче министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић.

На сједници Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ јуче су верификовани мандати 60 представника, чиме је конституисана нова Скупштина, саопштено је из Коморе.

- За предсједника Скупштине изабран је Џемаил Влаховљак, а на позицију потпредсједника именовани су Ружа Сопта и Ранко Бакић. Скупштина је донијела Одлуку о расписивању избора и критеријума за избор органа Коморе, те именовала Комисију за изборе и именовања која ће обавити све потребне радње око избора Управног и Надзорног одбора, као и предсједника и два потпредсједника Коморе - наводи се у саопштењу.

Зиројевић је рекао да је јучерашња Скупштина Коморе нелегална.
- Скупштина Коморе већ постоји и њен мандат истиче 1. јула ове године. Проблем у функционисању ове институције треба подићи на виши ниво, како би њен рад био доведен у ред и омогућено њено несметано функционисање - казао је Зиројевић и подсјетио да буџет ове институције износи преко осам милиона марака.

Он је казао да и сама чињеница, да је потпредсједницима Коморе Милану Ловрићу и Љубомиру Клинцову одузето право да се обрате Скупштини, довољно говори о стању у овој институцији.

- Након што о свему што се дешава у Комори информишемо Савјет министара БиХ, затражићемо да се у провјеру рада ове институције укључе и истражно-инспекцијски органи. Провјерићемо да ли је на законит начин трошен новац у овој институцији - казао је Зиројевић.

Додао је да су неслагања у Комори ескалирала у посљедњих двадесетак дана када је њен предсједник Махир Хаџиахметовић донио одлуку да се формира Комисија која је задужена да спроведе конкурсну процедуру за избор чланова Скупштине Коморе, што је апсолутно незаконито.

- Приликом формирања Комисије, предсједник Коморе се позвао на "устаљену праксу" у тој области, иако не постоји ниједан законски основ који би оправдао ову одлуку - казао је Зиројевић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомир Клинцов рекао је да је јуче изабрана Скупштина нелегална и поновио да је једина легална Скупштина она на челу са Михајлом Бутиганом.

- Он је за 10. јун заказао сједницу Скупштине, послије чега ћемо одлучити о нашим даљим корацима - казао је Клинцов.

Милан Ловрић

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Милан Ловрић рекао да су током његовог обраћања јуче у Скупштини појединци негодовали.

- Ја сам своје рекао и напустио сједницу, што је учинио и мој колега Љубомир Клинцов. Aко се ствари не доведу у ред онда ће и то бити јасан доказ у каквој земљи живимо и да свако може да приватизује било коју институцију, како му падне на памет, и то без икаквих посљедица - казао је Ловрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана