Младен Ковачевић: Гарантни фонд почиње са радом почетком новембра

Марина Чигоја
Младен Ковачевић: Гарантни фонд почиње са радом почетком новембра

Гарантни фонд Републике Српске требало би да крене са радом почетком новембра. Тренутно се завршава регистрација у суду, а сви остали пратећи послови у вези са формирањем фонда су завршени.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" в. д. директора Гарантног фонда Републике Српске Младен Ковачевић.

- Средства за која будемо гарантовали биће намјенска, односно знаће се шта се њима купује. Тачно ће се знати шта корисник кредита купује, те колико то кошта - истакао је Ковачевић.

* ГЛAС: Ко ће све моћи да рачина на гаранције Фонда?

КОВAЧЕВИЋ: Фонд је основан ради пружања подршке развоју предузетништва, кроз олакшан приступ финансијским средствима потребним за обављање пословних дјелатности предузетника. Једна од највећих препрека за добијање кредита јесте отежан приступ капиталу. Ово је један од разлога због којих је Фонд формиран. Гарантни фонд издаје гаранције пословним банкама у име тражиоца кредита и то максимално за половину износа. Референти Гарантног фонда прије одобравања гаранције разматраће оправданост бизнис плана предузетника и у складу са тим давати гаранције. Гарантни фонд може максимално гарантовати за 1,5 милиона марака по сваком кориснику.

Гаранције ће се одобравати за почетне пословне активности, пословне активности младих предузетника и жена, за пројекте који доприносе запошљавању и очувању радних мјеста, као и за извозно оријентисане пословне дјелатности и послове у области пољопривреде. За гаранције могу да аплицирају правна и физичка лица са пребивалиштем у Републици Српској.

* ГЛAС: Када се очекује почетак рада Гарантног фонда?

КОВAЧЕВИЋ: Све процедуре за почетак рада Фонда требало би да буду завршене до почетка новембра. Тренутно се завршава регистрација у суду, а сви пратећи послови у вези са формирањем Фонда су завршени. Влада је у протеклом периоду усвојила статут, обезбиједила 30 милиона марака оснивачког капитала, именовала привремени Надзорни одбор, те именовала в. д. директора Фонда.

* ГЛAС: На који начин ће се Гарантни фонд финансирати?

КОВAЧЕВИЋ: Надзорни одбор ће одредити висину провизије која ће се наплаћивати за давање гаранције из Фонда. Те провизије ће у сваком случају бити мање него банкарске и кретаће се у зависности од износа који ће бити гарантован. Осим тога, Гарантни фонд ће имати и приходе по основу камате на орочена средстава у банкама, јер нећемо одмах потрошити свих 30 милиона марака оснивачког капитала. Имамо и право куповања акција на слободном тржишту. Све су то потенцијални извори прихода Фонда.

* ГЛAС: Шта ако неко предузеће не успије да врати кредит?

КОВAЧЕВИЋ: Средства за која будемо гарантовали биће намјенска, односно знаће се шта се њима купује. Тачно ће се знати шта корисник кредита купује, те колико то кошта, а новац ће се уплаћивати директно на жиро-рачун добављача. Aко неко жели да купи трактор, добављачу ћемо уплатити новац, а корисник кредита ће добити трактор. Средства ћемо одобравати дио по дио, а ако се послије прве контроле утврде неке неправилности, кредит се аутоматски стопира. У договору са пословним банкама можемо издати нову гаранцију за одређен период да помогнемо кориснику кредита ако је из објективних разлога дошао у проблеме.

* ГЛAС: Са којим банкама ће се склапати уговори?

КОВAЧЕВИЋ: Све банке и микрокредитне организације са сједиштем у Републици Српској моћи ће да се јаве на конкурс који ће расписати Гарантни фонд РС. Водиће се рачуна о томе каква је банка, да није кажњавана, колике су њене камате и слично. Она банка која буде изабрана биће "family bank", односно банка којој ћемо давати гаранције. "Family bank" ће чинити једна или више банака.

* ГЛAС: Какве ће бити камате?

КОВAЧЕВИЋ: Формирањем Гарантног фонда каматне стопе банака за комерцијалне кредите морају пасти. Оне се не могу задржати на 12 одсто, колико тренутно износе на годишњем нивоу, због тога што пословна банка нема никакав ризик око тог пласмана. Aко корисник кредита има проблема при враћању, Гарантни фонд преузима његов ризик. Пошто банке имају такав комфор, камате за комерцијалне кредите мораће да буду између шест и седам одсто.

Гаранције

* ГЛAС: Које области би могле да "покупе" највише гаранција Гарантног фонда?

КОВAЧЕВИЋ: На основу искустава земаља у окружењу очекујем да ће највише гаранција ићи у пољопривреду, мала и средња предузећа, те за почетне пословне активности. Битно је да се услови за добијање кредита које су пословне банке наметнуле сведу на неку нормалну мјеру како би корисници кредита што лакше дошли до средстава. Гарантни фонд је један од инструмената који то могу да обезбиједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана