Мјесто реализације пословних идеја

Свјетлана Тадић
Мјесто реализације пословних идеја

БAЊAЛУКA - Иновациони центар Бањалука, у којем ће у областима електронике, медицине, информационих технологија и производње електричне енергије запослење добити 40 радника, отворен је јуче у згради "Чајавеца" у Бањалуци.

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је заједно са Владом Норвешке у Иновациони центар уложено 1,3 милиона марака.

- Иновациони центар је створен са циљем да људима који имају пословне идеје обезбиједимо простор и неопходну логистику да те идеје реализују. Корисници Иновационог центра овај простор остављаће другим људима који имају иновативне идеје - рекао је Додик.

Aмбасадор Норвешке у БиХ Јан Брату рекао је да од Иновационог центра има велика очекивања, те да се нада да ће убрзо постати полазно мјесто за остваривање нових идеја.

- Овај центар служиће за иновације и развој предузећа, а онима који желе да унаприједе своја знања пружиће сву могућу помоћ - рекао је Брату.

Ректори бањалучког Универзитета и Универзитета Источно Сарајево Станко Станић и Митар Новаковић изразили су задовољство што су универзитети као партнери учествовали у оснивању Иновационог центра.

- Кадрови са факултета од сада ће имати мјесто на којем ће моћи да развијају и унапређују своје знање. То је велики допринос свеукупном квалитету образовања - истакао је Станић.

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић казао је да ће Иновациони центар омогућити запошљавање младих пословних људи.

Из Министарства науке и технологије РС истакли су да ће предузећа у оквиру ИЦБЛ моћи развијати нове производње у областима пољопривреде и производње хране, дрвета и дрвне масе, алатних машина, медицинских материјала, прерађивачкој, електроничкој, хемијској, фармацеутској и козметичкој индустрији.

Иновациони центар Бањалука основан је као Фондација Владе Краљевине Норвешке, Владе РС, града Бањалука, Универзитета, те Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

"Пословни вртови"

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС кажу да је Иновациони центар намијењен фирмама из читаве Републике Српске. Додали су да је за будући период планирано отварање малих "пословних вртова" који ће бити размјештени по регијама РС и представљаће пословне јединице Иновационог центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана