Мјесечна инфлација у БиХ 0,7 одсто

Агенције
Мјесечна инфлација у БиХ 0,7 одсто

САРАЈЕВО - У БиХ је у фебруару забиљежена мјесечна инфлација од 0,7 одсто, док је у Хрватској износила 1,3 одсто, а у Србији 4,9 одсто, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић.

Милиновић је нагласио да су у фебруару, у односу на јануар, највише порасле цијене хране и безалкохолних пића за 1,3 одсто, превоза за 1,2 одсто, становања, воде, електричне енергије, гаса и других енергената за 0,3 одсто.

"Раст цијена хране проузрокован је највише растом цијена воћа за 10,5 одсто и поврћа за 5,2 одсто", рекао је Милиновић. Он је додао да је раст цијена превоза посљедица раста цијена горива од 2,2 одсто.

Према његовим ријечима, у истом периоду просјечно смањење потрошачких цијена забиљежено је само у одјељку одјеће и обуће за 0,2 одсто.

Милиновић је нагласио да је годишња инфлација у фебруару у БиХ била 2,4 одсто.

Он је додао да је највећи просјечни годишњи раст цијена забиљежен у одјељцима алкохолна пића и дуван за 9,3 одсто, превоз је поскупио за 6,8 одсто, становање, вода, електрична енергија, гас и други енергенти су поскупјели за 2,9 одсто, ресторани и хотели за 2,4 одсто, храна и безалкохолна пића за 2,3 одсто, намјештај, кућански уређаји и редовно одржавање куће за два одсто, а комуникације за 1,7 одсто.

Милиновић је напоменуо да су на мјесечном нивоу највећи раст цијена имале банане, свјеже поврће, купусњаче, бобичасто воће, кромпир, свјеже воће, конзервисано поврће, јаја, јабуке, крушке, док је највећи мјесечни пад цијена био код намирница маслац, какао, тјестенине, рижа, пилетина, телетина, шећер, месне прерађевине, производи од интегралног брашна и уље.

На годишњем нивоу највећи раст имали су јаја, лубеница и диња, маслац, конзервисана риба, какао, прашак за пециво, квасац, банане, воћни сок, џем, мед и маргарин.

Највећа годишња снижења цијена имали су јагњетина, бобичасто воће, сушено воће, шећер, уље, брескве и кајсије, масти, мрква и гљиве, крушке и кромпир.   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана