Мјеркају уговоре са Меркатором

Маријана Миљић
Мјеркају уговоре са Меркатором

Бањалука - Словеначки "Меркатор" преузеће радње "Конзума" у БиХ већ током овог мјесеца, али добављачи и даље не желе да потписују уговоре са овим трговачким ланцем захтијевајући гаранције да ће им бити исплаћена ранија дуговања.

Хрватски концерн "Агрокор" саопштио је у четвртак да ће "Меркатор" у овом мјесецу преузети 83 објекта која послују у саставу "Конзума" у БиХ, те да ће оба трговачка ланца дјеловати засебно. Под окриљем "Конзума" наставиће да послује 176 малих и средњих продавница.

Директор "Крајина класа" Саша Тривић каже да још нису разјашњени многи детаљи у вези са будућим дјеловањем ова два трговачка ланца.

- Упутили смо писмо "Меркатору" јер је остало неразјашњено питање динамике исплате дуговања и будућег статуса "Конзума". Поред тога, тражимо одговор шта је стварна идеја "Меркатора" и "Конзума" у њиховим будућим односима - казао је Тривић.

У бањалучком "Фратело трејду" казали су да ће став о новим уговорима донијети у понедјељак.

- Добили смо из Привредне коморе РС став добављача о новим уговорима са словеначким тржним центром. Још нисмо размотрили то писмо и свој став донијећемо у понедјељак - казао је директор "Фратела" Марио Дерајић.

У Привредној комори РС истичу да су добављачи "Конзума" из РС позвали фирме да не потписују нове уговоре о снабдијевању "Меркатора" док им не буде предочен јасан план пословања, као и план измирења њихових потраживања које је направио "Конзум" у претходном периоду.

- Добављачи из РС траже хитан састанак са руководством ових трговачких ланаца на којем би представили план реструктурирања "Конзума" и план измирења обавеза према добављачима у БиХ - навели су у Привредној комори РС.

Дуг "Конзума" према добављачима у БиХ тежак је 60 милиона КМ, а новац потражује око 1.100 пословних партнера.

Докапитализација

Савјет повјерилаца "Агрокора" донио је и одлуку да докапитализује "Конзум" у БиХ са 68,7 милиона марака кроз "Ледо Читлук" и "Сарајевски кисељак", који послују под окриљем овог трговачког ланца.  Поред тога, "Агрокор" ће осигурати "Конзуму" у БиХ свјежу ликвидност у износу до 29,7 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана