Мјере Владе за ублажавање кризе

Срђан Шекара
Мјере Владе за ублажавање кризе

ПAЛЕ - У основи економске политике у околностима економске кризе је рестрикција јавне потрошње с једне и подстицај инвестирању и инфраструктурним радовима с друге стране. Органи власти у Републици Српској и БиХ предузимају мјере да се негативни ефекти кризе што више ублаже.

Ово је јуче на Јахорини, отварајући 4. симпозијум о корпоративном управљању Републиком Српском, чији је организатор Републички савез рачуновођа и ревизора, казао предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић.

Он је напоменуо да се у РС истовремено спроводе и републички развојни програм и мјере Владе за ублажавање негативних ефеката кризе.

С обзиром на то да има економско-развојну и социјално-економску компоненту, Радојичић је истакао да је протеклих година у РС учињен значајан помак законодавства. Говорећи о новом Закону о привредним друштвима, чији су правно-економски аспекти и ужа тема јахоринског симпозијума, Радојичић је подсјетио да је усвојен у новембру 2008. године и да прати савремене трендове и модификује систем на начин који се примјењује у Европској унији.

- Због постојећих околности одлучили смо да одгодимо примјену овог закона до 1. јануара наредне године, а управо од овог симпозијума очекујемо да допринесе његовој анализи како бисмо у примјену закона ушли што спремнији, те у будућности, на принципу флексибилности, додатно обогатили овај закон новим рјешењима која ће пратити нашу привредну праксу - рекао је Радојичић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић казао је да су разлози за одгађање примјене Закона о привредним друштвима сасвим објективни и истакао да период до јануара наредне године треба искористити да се свеобухватно сагледају сва рјешења која носи.

Четврти симпозијум наставља рад и данас.

 Статистика 

- Број незапослених у Републици Српској биљежи стандардне сезонске варијације и послије уобичајеног зимског раста посљедња два мјесеца у благом је опадању. Тренутно је на евиденцији незапослених 137.847, али је степен индустријске производње и даље за 16,4 одсто већи у односу на прошлогодишњи просјек, док је инфлација у прошлом мјесецу износила минус 0.1 одсто - рекао је Игор Радојичић.

Он је додао да је спољно-трговинска размјена и даље традиционално проблематична, те да је увоз поново у тенденцији раста док је извоз у опадању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана