Мјере Владе уредиле тржиште капитала РС

Далиборка Секулић
Мјере Владе уредиле тржиште капитала РС

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске усвојила је нормативно-правне оквире којим је уредила тржиште капитала, формирала институције те понудила инструменте који би у наредном периоду требало да стабилизују тржиште капитала РС.

Казао је ово јуче у Бањој Луци министар финансија РС Aлександар Џомбић у уводном говору о теми "Тржиште капитала РС" на отварању четврте међународне конференције Бањалучке берзе под називом "Инвестиционе могућности на тржишту капитала РС". Значајан дио мјера за ублажавање негативних посљедица свјетске економске кризе Влада је посветила стабилизацији тржишта капитала и финансијског сектора, истакао је Џомбић, те казао да најзначајнија реформа која ће утицати на стабилизацију тржишта капитала РС јесте Стратегија реформе пензионог система РС.

- У оквиру стратегије већ смо усвојили Закон о резервном пензионом фонду и Закон о добровољном пензионом фонду. Већ имамо најаве да ће се до краја године формирати одређени фондови, а у наредних мјесец или два очекујемо комплетну стратегију коју ће разматрати Влада РС и Народна скупштина РС - казао је Џомбић.

Послије тога требало би да буду познате смјернице за даљи ток реформе пензионог система, а очекује се, додао је Џомбић, да ће други стуб пензионог фонда бити значајан учесник на тржишту капитала, те основа привредног развоја РС.

- Посљедњих неколико дана видљиви су позитивни помаци у заинтересованости за акције фондова. Иницирали смо да локалне заједнице своје инфраструктурне објекте не финансирају из кредита, него емисијом дужничких хартија од вриједности. Инсистирали смо да се Олимпијски центар на Јахорини финансира докапитализацијом, гдје је Влада узела најзначајније учешће, а очекујемо од нове докапитализације од 16 милиона марака у наредном периоду да се појаве нови инвеститори - рекао је Џомбић.

Вицегувернер Централне Банке БиХ Љубиша Владушић рекао је да је циљ БиХ да бруто друштвени производ буде на нули, те да ће се мјере које се предузимају на свим нивоима власти у БиХ морати провести "ако желимо стенд-бај аранжман са ММФ".

Директор Бањалучке берзе Милан Божић казао је да је процес опоравка Бањалучке берзе већ започео.

- Иако ће прави опоравак берзе услиједити послије кризе, важно је напоменути да криза отвара и нове перспективе на тржишту капитала, а мотом овогодишње конференције Бањалучке берзе желимо нагласити да такве могућности постоје и на тржишту капитала РС - истакао је Божић.

Aкцизе

Законом о акцизама, казао је Aлександар Џомбић, РС би требало да до краја године добије додатних 37 милиона марака од индиректних пореза. Додатних десет фенинга по литру горива за аутопутеве, истакао је Џомбић, ићи ће на посебан рачун у оквиру јединственог рачуна и дијелиће се посебном методологијом која ће бити утврђена у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана