Мјере Владе Српске помогле радницима

Слободан Пухалац
Мјере Владе Српске помогле радницима

БAЊA ЛУКA - Мјере Владе Републике Српске (РС) за ублажавање посљедица економске кризе дају прве резултате, а то су већ осјетили запослени у области текстила, коже и обуће, изјавио је Срни министар индустрије, енергетике и рударства Српске Слободан Пухалац.

- Једна од првих конкретних мјера јесте помоћ предузећима из области текстила, коже и обуће субвенцијом у износу од 50 КМ по раднику. У фебруару је субвенцијом обухваћено 7.477 радника, што је за 750 радника више него у јануару. Према информацијама из предузећа, ова помоћ је добродошла и за сада даје очекиване ефекте - објаснио је Пухалац.

Он је нагласио да је Влада РС донијела одлуку о репрограму буyетских и ванбуyетских обавеза за период до 31. децембра 2007. године за 206 пореских обвезника, уз грејс период од двије године и дуже рокове отплате. Такође, усвојени су нови критеријуми и нове кредитне линије пласмана средстава преко IRB-а.

- Овим правилима уведена је нова кредитна линија за откуп потраживања и побољшани су услови по постојећим кредитним линијама, кроз повећање износа кредита, смањење каматних стопа и продужење рокова отплате, посебно за привреду - рекао је Пухалац.

Према његовим ријечима, повећан је и расположиви износ за обртна средства до 2.000.000 КМ, смањене каматне стопе, продужен период отплате, те повећан максимални износ кредита за пољопривреду на 5.000.000 КМ. Код кредитних линија за пољопривреду и привреду уведена је могућност да се дио кредита усмјери на рефинансирања постојећих неповољних задужења.

Пухалац је навео да су посебне погодности по питању коришћења кредитних средстава предвиђене за почетне пословне активности у пољопривреди, као и за предузећа у привредним гранама које су потенцијално угрожене економском кризом.

- Направили смо преглед предузећа која представљају репрезенте по гранама, уважавајући територијалну заступљеност. У дневним контактима са тим предузећима пратимо промјене и настојимо да одговарамо на изазове. Оно што у овом моменту не смијемо дозволити, то је да се за лоше процјене или одлуке тражи оправдање у надолазећој кризи. То важи како за предузећа, тако и за институције, рекао је министар Пухалац.

Он је као најзначајније могуће предуслове за привредни раст у РС навео фирме попут: Рафинерије нафте, Рафинерије уља, Петрол, Минихидроелектране (MHE) на ријеци Босни, хидроелектране (HE) на ријеци Бистрици.. Посебно је значајан почетак изградње Термоелектране (ТЕ) Станари, почетак реализације уговора са "Штрабаком" за изградњу аутопутева у РС, покретање дијела капацитета које је Влада РС купила у стечају, и јоше низ других пројеката.

Мале хидроелектране

Слободан Пухалац је оцијенио да се ситуација око малих хидроелектрана постепено рашчишћава и навео да је значајан допринос томе дала и недавно одржана радионица у Бањој Луци, на којој су и концесионари, али и други заинтересовани, могли да изнесу проблеме и предложе нека рјешења.

- Разговарано је са концесионарима с циљем утврђивања чињеничног стања. Ових дана ћемо упознати Владу РС о резултатима наших активности. Највећи дио концесионара настоји да испоштује елементе и рокове из уговора и припремни радови су већ у току - истакао је Пухалац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана