Мјере Владе РС хитно спровести

Марина Чигоја
Мјере Владе РС хитно спровести

БAЊA ЛУКA - Мјере Владе Републике Српске за ублажавање посљедица економске кризе сигурно ће допринијети бољем положају привредника, али оне морају бити што хитније спроведене, рекла је извршни директор Привредне коморе РС Драгица Ристић.

Након тродневне расправе посланици Народне скупштине РС у четвртак су усвојили Информацију Владе РС о мјерама за ублажавање свјетске економске кризе на РС.

- Задовољни смо због тога што је Влада веома озбиљно пришла креирању мјера за превазилажење финансијске кризе. Иако нису уважени сви захтјеви привредника, мислимо да има доста добрих мјера које могу утицати на ублажавање кризе. Сада је најважније да се одреде носиоци реализације свих мјера и одговарајућа динамика. Оно на чему ми инсистирамо је хитно провођење мјера - казала је Ристићева.

Привредници посебно значајним, каже, сматрају то што је подржан закључак којим је речено да ће се размотрити могућност одобравања кредитних линија које би служиле за рефинансирање постојећих кредита.

- Произвођачи су раније узимали кредите по неповољнијим условима а сад у овим сложеним условима привређивања тешко их је враћати и мислим да је то једна од мјера којим се овај пакет додатно побољшао - казала је Ристићева.

Она је додала да привредници нису задовољни тиме што није прихваћен њихов приједлог за рефундирање плата у бруто износу за трошкове породиљског одсуства.

У Удружењу економиста SWOT истичу да су ове мјере требале доћи доста прије ове кризе, али да ће и сада добро доћи.

- Оно што је сада од круцијалног значаја је да се ове мјере што прије конкретизују. Наравно, треба још чути и глас привредника и што више уважити њихов став поготово у оном дијелу који се односи на заштиту домаће производње јер ту је заиста ситуација најтежа - рекао је извршни директор Удружења Саша Грабовац.

Извозници

Економском кризом највише је погођена, каже Ристићева, произвођачка индустрија која је извозно оријентисана.

- То је свакако металопрерађивачка, али и текстилна и дрвопрерађивачка индустрија. С обзиром на пад тражње некретнина и грађевинарство је један од сегмената у коме се криза већ види и гдје је присутна - казала је Ристићева и додала да је у овим секторима смањена наруyба за десет или 20 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана