Мјере штедње могле би да угрозе ЕУ

Глас Српске
Мјере штедње могле би да угрозе ЕУ

МИНХЕН - Мјере штедње за презадужене чланице зоне евра које подржава Њемачка могле би да донесу Европи "изгубљену деценију", ако не и нешто горе - распад Европске уније, упозорио је протеклог викенда мултимилионер и филантроп Џорџ Сорош на безбједносној конференцији у Минхену.

- Њемачка је та која кредитира, она је главна у кући и она је та која намеће штедњу која ће Европи у најмању руку донијети изгубљену деценију - рекао је Сорош, и позвао на увођење "стимулација које ће успоставити раст".

Према његовим ријечима, "криза подрива политичку кохезију ЕУ, и има потенцијал да је уништи".

Предсједавајући међународне групе кредитора Јозеф Aкерман, истовремено челник њемачке Дојче банке, упозорио је да Европа мора ријешити проблем грчких дуговања или ће се суочити са могућношћу "отварања нове Пандорине кутије", јавиле су агенције.

- Чланице зоне евра коју потреса дужничка криза морају избјећи да западну у дубље размирице и подјеле, а рјешење за кризу мора бити "хармонично" - истакао је на конференцији италијански премијер Марио Монти.

Он сматра да је дужничка криза на европску сцену "вратила погрешна схватања, предрасуде, подјеле на сјевер, југ, велике и мале земље".

- То је дугорочно гледано много опасније од саме кризе у еврозони - рекао је Монти и додао да "нам засигурно у Европи није потребан повратак фантома из прошлости".

Према његовим ријечима, "наравно да је потребно ићи путем штедње, али тако да се пружи разумна перспектива боље будућности".

Монти је одбацио Сорошево виђење ситуације и оцијенио да је ЕУ "сигурно у процесу јачања политичког незадовољства међу својим чланицама", али да је "заправо у процесу све снажније политичке интеграције", усљед дјеловања тренутне кризе.

Aустралијски министар спољних послова Кевин Рад нагласио је да је Европа толико преокупирана својим властитим финансијским проблемима да пропушта дебату о успону Aзије. Ред је на сједници "Aмерика, Европа и успон Aзије", у оквиру конференције у Минхену, упозорио да Европа "ризикује да се са сталном причом о себи доведе у пријевремени економски и, самим тим, политички гроб".

Он је истакао да је Европа дошла на маргину разговора о растућем економском и политичком утицају Кине и Aзије.

Састанак

Предсједник Француске Никола Саркози и њемачки канцелар Aнгела Меркел данас ће у Паризу предсједавати сједници заједничког француско-њемачког кабинета, која ће бити посвећена економској кризи у еврозони.

Француска и Њемачка предводе напоре за рјешавање кризе у еврозони, залажући се за увођење нових прописа ЕУ о пооштравању фискалне дисциплине с циљем смањења дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана