Мјењачнице отворене у 30 општина Српске

Маријана Миљић
Мјењачнице отворене у 30 општина Српске

БAЊAЛУКA - Мјењачнице су од јуна прошле године отворене у чак 30 општина у Републици Српској, чиме је донекле ријешен проблем немогућности замјене новца који је у РС био присутан годинама.

У Републици Српској половином прошле године мјењачнице су постојале у само шест општина, и то Бањалуци, Градишци, Добоју, Приједору. Мјењачка мјеста су, према подацима Министарства финансија РС, у јуну 2011. године постојала и у Шамцу и Доњем Жабару, али су затворена.

У Министарству финансија РС казали су “Гласу Српске” да мјењачке послове у Српској тренутно обавља седам правних лица на 57 мјењачких мјеста, те 21 предузетник на 27 мјењачких мјеста.

- Мјењачнице у Српској тренутно постоје у 34 општине, и то у Бањалуци, Бијељини, Братунцу, Броду, Вишеграду, Власеници, Градишци, те Дервенти, Добоју, Зворнику, Источном Сарајеву и Козарској Дубици. Послове замјене новца лица могу обавити и у Костајници, Котор Варошу, Лакташима, Лопарама, Милићима, Модричи, Новом Граду, Оштрој Луци, Палама, Петрову, Приједору и Прњавору - казали су у Министарству финансија.

Нагласили су да се послови куповине новца од физичких лица могу обавити и у мјењачницама у Рогатици, Сокоцу, Српцу, Сребреници, Теслићу, Требињу, Угљевику, Фочи, Челинцу и Шековићама.

У Министарству финансија додали су да мјењачке послове могу обављати банке и филијале банака са сједиштем изван Српске, те правна лица и предузетници који са банком имају закључен уговор о обављању мјењачких послова, који су регистровани за обављање ових послова и имају овлашћење Министарства финансија.

- Правна лица и предузетници захтјев за добијање овлашћења за обављање мјењачких послова подносе Министарству финансија путем банке - казали су у ресорном министарству.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да у вријеме економске кризе, те ниских и нередовних исплата плата у Српској становници углавном добијају помоћ из иностранства у еврима због чега је дошло и до потребе за већом замјеном новца, а самим тим и до отварања већег броја мјењачница.

- Отварањем већег броја мјењачница створила се повољна ситуација, јер је дошло и до запошљавања становника, али и могућности да новац људи замјене и викендом када не раде банке - рекао је Павловић.

Банке

У Министарству финансија РС казали су да се замјена новца може обавити и у десет банака са сједиштем у Српској, путем 90 филијала и 239 осталих организационих дијелова, те у седам банака из ФБиХ, које имају дозволу за рад Aгенције за банкарство РС, и то путем 22 филијале и 34 остала организациона дијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана