Митровић: Досадашње инвестиције Србије у Српску око 2,2 милијарде КМ

Срна
Митровић: Досадашње инвестиције Србије у Српску око 2,2 милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да је истински интерес Србије да улаже у Српску, наводећи да то илуструје и податак да је вриједност досадашњих инвестиција те земље у Српску око 2,2 милијарде КМ.

-И то је показатељ да Србију интересује Српска. Робна размјена двије земље је у 2023. била негдје око 2,02 милијарде КМ, а у овој години се она за првих шест мјесеци креће на нивоу од око 960 милиона КМ -, рекао је Митровић новинарима у Бањалуци након састанка са министром привреде Србије Адријаном Месаровић.

Он је навео да је Србија највећи спољнотрговински партнер Српске, те да увијек треба нагласити постојање одличних и братских односа српског народа са обје стране Дрине, којима доприносе руководства двије земље, предвођена предсједницима Српске Милорадом Додиком и Србије Александром Вучићем.

-Ми смо један народ и желимо једни другима помоћи у рјешавању актуелних проблема и унапређењу економског развоја наших земаља - рекао је Митровић и додао да се и овим састанком показује конкретно настојање за реализацијом онога што је предвиђено Споразумом о специјалним паралелним везама, као и дефинисаног на Свесрпском сабору у Београду.

Митровић је рекао и да ће Србија и Српска, те њихова ресорна министарства и бројне локалне заједнице конкретно и стратешки радити на развоју Подриња и унапређењу привредних потенцијала тог краја.

-Желимо да то подручје буде што привлачније за инвестиције, развијеније и повезаније са Србијом - рекао је Митровић.

Истакао је да ће органи двије земље, између осталог, радити на формирању и проширивању постојећих индустријских и пословних зона да би привредни субјекти лакше и брже кренули у реализацију различитих инвестиција.

Митровић је навео да је са Месаровићевом разговарао и о темама јавног и приватног партнерства, па и концесија, у чему Србија има позитивна искуства и рјешења.

-Желимо да сарадња наших привредника уз подршку двије владе буде подигнута на што виши ниво. Нама у Српској је потребно искуство, знање - нагласио је Митровић, те указао на значај свега онога што је Србија економски постигла.

Месаровићева је рекла да је циљ Србије унапређење међусобне економске сарадње у свим аспектима како би се, између осталог, допринијело развоју инвестиционих активности у обје земље.

-Постоји знатан простор за додатну сарадњу, допринос привредном спајању и отварању производних погодна у двије земље. Та сарадња биће интензивна и чврста, јер окупљени можемо да идемо ка истом циљу и будућности. Српска се радује успесима Србије, а Србија успесима Српске. Наставићемо заједно да развијамо наше земље сложни и уједињени, те повезани братском љубављу - рекла је Месаровићева.

Она је додала да ће се у наредном периоду конкретно радити на реализацији корисних и важних пројеката, као и на размјени добре праксе, искустава и законодавних оквира.

Митровић и Месаровићева ће сутра посјетити Дрвар гдје ће се састати са начелником општине Душицом Рунић, а након тога посјетити производни погон “Јумка”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана