Мишковић Макси продаје Белгијанцима

Глас Српске
Мишковић Макси продаје Белгијанцима

БЕОГРAД - Представници трговинског ланца "Делез" из Брисела и компаније "Делта холдинг", српског бизнисмена Мирослава Мишковића, данас би требало да потпишу уговор којим ће 50 одсто "Делта максија" прећи у руке Белгијанаца, објавила је јуче београдска штампа, позивајући се на извор упознат са преговорима о продаји.

Из "Делте" су јуче демантовали ове написе и нагласили да преговори с потенцијалним стратешким партнером још нису завршени, те да још није одређен датум потписивања уговора.

Српска штампа наводи да ће белгијска компанија "Делез" поред половине акција, добити и такозвану "златну акцију" којом ће управљати "Максијем", пренијеле су агенције.

- У првој фази предвиђено је да "Делта" добије 300 милиона евра за покривање најакутнијих дуговања, а потпуно преузимање "Максија" предвиђено је у идуће двије године - наводе медији у Београду.

У другој транши, наводно је предвиђено формирање фонда из којег би се намирили евентуални судски спорови у којима би учествовао "Макси".

"Делез" у овој трансакцији наступа преко свог огранка у Грчкој, па је вјероватно да ће "Макси" убудуће водити грчки менаџмент, а не Белгијанци.

Продају "Максија" недавно је најавио и предсједник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић који је истакао да ће стратешки бизнис те компаније убудуће бити аграр.

- "Делта макси" ће наћи новог стратешког партнера који је неопходан за даљи развој компаније у Србији и региону - рекао је Мишковић на прослави 20 година пословања "Делте".

Послије стављања потписа, договор "Делеза" и "Делте" мораће да одобри и Комисија за заштиту конкуренције.

"Делез"

Белгијски трговински ланац "Делез" има продавнице под различитим именима у матичној Белгији, СAД, Грчкој, Румунији и Индонезији. У прошлој години остварили су раст прихода од 4,6 одсто, а за 2011. планирали су инвестиције од 900 милиона евра, у шта је укључено отварање 120-130 нових продавница и реновирање још око 120. Профит "Делеза" од 2006. до 2009. године био је изнад 900 милиона евра. Приходи компаније су од 2006. редовно премашивали 19 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана