Мишкић незаконито дијелио отказе

Драгана Келеч
Мишкић незаконито дијелио отказе

БAЊAЛУКA - Све невоље радника "Фабрике дувана" Бањалука почеле су 9. августа када је Скупштина акционара изабрала за директора Симу Мишкића, који је одмах почео незаконито да дијели отказе радницима и потписује документа као директор, иако на суду није био за то регистрован.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник Удружења малих акционара "Фабрике дувана" Златибор Кољанчић, који већ 26 година ради у овом предузећу, а тренутно се налази на принудном годишњем одмору и пријети му отказ.

- Радници свакодневно стрепе од отказа, иако су многи ту провели цијели свој радни вијек - истакао је Кољанчић.

Истиче да је на спорној Скупштини акционара уз физичке пријетње појединих акционара донесен нелегалан Статут, на основу којег већински власник фирма "Aнтонић трејд" може натполовичним већином да донесе одлуке о продаји земље фабрике. У пријашњем статуту за ту одлуку била је потребна двотрећинска већина, коју власник није имао.

- Старим статутом било је одређено да директор фирме може да буде само дипломирани економиста, инжењер или правник, а у новом статуту се брише одредница које стручне спреме треба да буде директор - каже Кољанчић и додаје да је на основу овога Симо Мишкић, некадашњи командир полиције у Буџаку, гдје је и већински власник "Фабрике дувана" Небојша Aнтонић радио, дошао на мјесто директора.

Додаје да су радници огорчени због цијеле ситуације.

- Срамота је да ова фабрика која је преживјела три рата сада у миру не може да опстане. Све се смишљено ради, како би већински власник продао атрактивно земљиште фабрике - додаје Кољанчић.

Предсједник синдикалне организације "Фабрике дувана" Бањалука Мирослав Маринковић каже да Мишкић даје отказе радницима, иако доскора није био судски регистрован, што ни у једној фирми није могуће.

Aдвокат који заступа мале акционаре и раднике "Фабрике дувана" Бањалука Драган Толимир потврдио је да садашњи директор Симо Мишкић није имао законска права да даје отказе запосленима, све док не буде регистрован у Окружном привредном суду.

- Према новом Закону о привредним друштвима, директор може да врши овлашћења тек када буде уписан у судски регистар - истакао је Толимир и додао да су радници и акционари поднијели тужбе против Скупштине акционара и Управног одбора фирме, те да захтијевају поништење одлуке о отказима.

Толимир каже да Мишкић није могао ни да потписује документа у име директора, те да је неке уговоре и документа умјесто њега потписивао бивши директор фабрике Дубравко Прстојевић.

У Окружном привредном суду Бањалука 4. новембра потврдили су нам да је овлашћено лице за заступање генералног директора "Фабрике дувана" Бањалука био Дубравко Прстојевић, док је само шест дана касније на поновни упит "Гласа Српске" стигао одговор да је на исту функцију регистрован Симо Мишкић.

Директор Фабрике Симо Мишкић демантује све оптужбе радника, малих акционара и чланова синдикалне организације.

- Управни одбор предузећа има право да постави и именује директора. На тај начин сам и изабран на ту функцију. Све моје одлуке биле су законите. Ко сумња у мој рад, може да поднесе захтјев суду, који ће оцијенити шта је било незаконито - истакао је Мишкић и додао да су сви откази које су радници у овој фабрици добили у посљедње вријеме били законити.

Мишкић каже да радници клеветају и немају доказа.

- Намјеравам да прикупим све непровјерене изјаве и клевете синдиката и радника које преносе медији и да их пошаљем Тужилаштву Републике Српске - каже Мишкић и додаје да нико нема право да замјери Управном одбору предузећа ако мијења директора, па чак и сваких 15 дана. Истиче да регистрације у судовима не могу да коче обавезе директора.

Штрајк

Радници "Фабрике дувана" Бањалука једночасовним штрајком упозорења почетком мјесеца тражили су да руководство и већински власник предузећа пониште одлуку о отказима, те захтијевали исплату регреса и трошкова превоза. Радници су за ову седмицу најавили генерални штрајк, ако им се не испуне захтјеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана