Мирко Цветковић: Данас потписивање споразума са руским партнерима

Глас Српске
Мирко Цветковић: Данас потписивање споразума са руским партнерима

БЕОГРAД - Премијер Србије Мирко Цветковић потврдио је да ће данас у Москви бити потписан уговор са руским партнерима о енергетском споразуму и додао да је Србија добила политичке гаранције за провођење тог споразума, јавила је Срна.

Цветковић је рекао да је Србија добила политичке гаранције за спровођење споразума о изградњи гасовода "Јужни ток" и подземног складишта у Банатском двору, а међу договореним елементима је и уговор о продаји Нафтне индустрије Србије.

Продајна цијена тог јавног предузећа је непромијењена - 400 милиона евра, а уговорено је да изградња "Јужног тока" буде завршена до краја 2015. године.

Споразум ће бити потписан данас у Москви, а том чину ће присуствовати предсједници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев.

У преговорима о продаји НИС-а "Гаспрому", српска страна успјела је да се избори за повољније услове споразума.

Инвестиције у НИС-у биће повећане са 500 на 550 милиона евра, а Руси неће моћи да рачунају на монопол у производњи нафте до 2014. како су тражили, већ само до краја 2010. године.

У споразум ће ући и обавеза "Гаспрома" да до краја 2012. године не смије да отпушта раднике НИС-а, а да ће радницима који одлуче да напусте компанију исплаћивати надокнаду од 750 евра по години радног стажа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана