Миодраг Чопрка, директор Аура осигурања Бањалука: Растемо на темељима дугогодишњег успјеха

Марина Чигоја
Миодраг Чопрка, директор Аура осигурања Бањалука: Растемо на темељима дугогодишњег успјеха

"Аура осигурање" Бањалука константно биљежи раст, а потпуну експанзију на тржишту очекује послије добијања дозволе за обављање осталих видова неживотног осигурања уз доминантно осигурање од аутоодговорности. Директор "Аура осигурања" Миодраг Чопрка истиче да планирају раст са свим видовима неживотног осигурања од 25 до 30 одсто.

* ГЛАС: Које врсте осигурања нудите, изузев доминантног аутоосигурања?

ЧОПРКА: Осигурање од аутоодговорности је доминантно, а 28. септембра 2015. године смо добили дозволу и за обављање осталих видова неживотног осигурања. Сада смо у могућности да осигураницима понудимо и услуге осталих врста неживотних осигурања, а најважније су осигурање од незгоде, здравствено, "каско" осигурање, осигурање робе у превозу, те осигурање имовине од пожара и природних сила и од осталих облика штете на имовини.

* ГЛАС: Какве ефекте очекујете од проширења палете услуга?

ЧОПРКА: Највећи раст очекујемо на "ауто-каску". Процјењујемо да ће ту врсту осигурања користити 15 до 20 одсто наших садашњих осигураника. У досадашњем раду смо препознали потенцијал за остале врсте осигурања, а захваљујући коректности и професионалном раду и осигураници су препознали наше друштво. Из тог разлога смо извршили докапитализацију и створили могућност да можемо да понудимо услуге осталих врста неживотног осигурања постојећим и будућим клијентима.

* ГЛАС: Да ли сте задовољни досадашњим резултатима пословања?

ЧОПРКА: У 2014. смо остварили раст бруто фактурисане премије за скоро 27 одсто, а раст добити за 6,63 одсто у односу на 2013. годину. Имали смо стопу ефикасности ријешених одштетних захтјева од 87,11 одсто и стопу ефикасности у исплати одштетних захтјева од 98,39 одсто, које су међу највишим у РС у 2014. години. Ријешили смо 610 одштетних захтјева у укупном износу од око 1,4 милиона КМ.

* ГЛАС: Какви су резултати у овој години?

ЧОПРКА: Позитивни трендови су настављени и са 30. јуном ове године имамо раст фактурисане премије већи од 24 одсто. Остварена добит на полугодишту је скоро 585.000 КМ и за више од 50 одсто је већа него у првих шест мјесеци 2014. године.

* ГЛАС: Да ли сте имали проблема при исплати одштете осигураницима?

ЧОПРКА: Трудимо се да дјелујемо брзо, када су у питању захтјеви наших осигураника и да максимално коректно намиримо штету. Просјечно трајање рјешавања одштетних захтјева је испод десет дана. Ојачали смо службу за исплату штете и за остале видове осигурања која ћемо нудити, да бисмо могли и даље пружити максимално квалитетну услугу нашим осигураницима када је то њима најбитније и да буду задовољни, да бисмо наставили сарадњу.

* ГЛАС: Да ли је рано говорити о плановима за пословну 2016. годину и резултатима које очекујете, с обзиром на нове врсте осигурања које су дио ваше палете услуга?

ЧОПРКА: Имамо амбициозне планове који се заснивају на проширењу постојећег осигурања обавезне аутоодговорности и нових видова осигурања за које смо добили дозволу. Планирамо раст са свим видовима неживотног осигурања од 25 до 30 одсто.

* ГЛАС: Да ли ће трендове раста пратити и ширење продајне мреже?

ЧОПРКА: У РС имамо 18 продајних мјеста. Крајем 2013. године отворили смо филијалу у Сарајеву и од тада покривамо тржиште цијеле БиХ. У плану је ширење пословне мреже и јачање регионалних центара с циљем још веће покривености цијеле територије БиХ уз повећање квалитета услуге.

* ГЛАС: Како оцјењујете тржиште осигурања у РС и који су највећи проблеми са којима се суочавате?

ЧОПРКА: Проблеми се највише манифестују кроз нелојалну конкуренцију у смислу нарушавања тржишта путем дампинг цијена. Сваком осигуранику је наравно важно да добије услугу по најнижој цијени, али дугорочно гледано то се односи и на квалитет услуга, а послије и на квалитет одштете коју ће осигураници захтијевати. Иако на први поглед та понуда дјелује позитивно, клијенти у средњем или дугом року долазе у проблеме и покрећу све више судских спорова којима осигураници траже своја права. То је посљедица нарушеног тржишта и дампинг цијена које нису реалне да би на основу њих могле бити измирене све одштете и трошкови.

* ГЛАС: Да ли то значи да све осигуравајуће куће и даље не поштују потписани споразум којим је предвиђено елиминисање појава о којима говорите?

ЧОПРКА: Прије неколико дана је Удружење осигуравајућих друштава имало састанак са Агенцијом за осигурање РС, а усвојен је и нови закон о обавезном осигурању у саобраћају, који ступа на снагу 15. октобра и питања у вези са кршењем премијског система биће третирана оштрије. Агенција је изразила спремност да се активније укључи у рјешавање тих проблема у складу са новим могућностима које јој даје нови закон. То конкретно значи да ће на бази инспекцијског надзора контролисати рад свих друштава и уклонити девијантно понашање појединих друштава.

* ГЛАС: Колико улажете у друштвено одговорно пословање?

ЧОПРКА: Учествовали смо у великом броју хуманитарних акција. За вријеме прошлогодишњих поплава изашли смо у сусрет појединачним захтјевима социјално угрожених категорија. Подржали смо низ спортских манифестација и у наредном периоду планирамо, у складу са могућностима, да помажемо у том домену.

Лична карта "Аура осигурања"

"Аура осигурање" је основано 2007. године са сједиштем у РС и тада је добило дозволу за обављање обавезног осигурања од аутоодговорности. Од оснивања до данас капитал је повећаван у два наврата - 2010. године са два милиона КМ вриједним приоритетним некумулативним акцијама од стране фондова Инвестиционо-развојне банке РС и 2013. године са 1,25 милиона КМ из нераспоређене добити из претходног периода, на основу чега је укупан основни капитал друштва повећан на 5,25 милиона КМ. Узимајући у обзир да је посљедња докапитализација извршена из властитих средстава, друштво је јасно потврдило своју опредијељеност ка дугорочном и стабилном пословању на тржишту осигурања. Друштво сваке године редовно исплаћује годишњу дивиденду од 160.000 КМ фондовима Инвестиционо-развојне банке, чиме у потпуности оправдава повјерење инвеститора. "Аура осигурање" у РС и ФБиХ има 19 продајних мјеста и запошљава више од 70 радника. Тренутно завршава грађевинске радове на објекту у којем је сједиште друштва у ужем центру Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана