Минус због увоза пива 144 милиона марака

Марина Чигоја
Минус због увоза пива 144 милиона марака

Сарајево - Прекомјеран увоз пива озбиљно угрожава домаћу пиварску индустрију, а да је ситуација алармантна говори податак да је вриједност увезеног пива достигла вишегодишњи рекорд и да је једна домаћа пивара пред стављањем кључа у браву.

Вриједност увезеног пива лани је премашила 145 милиона, док је извоз домаћег износио симболичних 1,47 милиона КМ.

Чланови Групације произвођача пива при Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ поново су јуче упозорили да је прекомјеран увоз пива посљедица недосљедне примјене закона у БиХ у односу на земље у окружењу које штите домаћу производњу. Замјеник генералног секретара СТК Здравко Маринковић рекао је да се Групација произвођача пива већ скоро 13 година бори са овим проблемом, који пријети да угрози 1.300 радних мјеста.

- Увоз пива и даље енормно расте, због чега је потребна институционална подршка домаћој производњи пива. Од пет домаћих пивара једна се већ налази пред гашењем - истакао је Маринковић и додао да између 94 и 98 одсто увезеног пива долази из Србије, Хрватске и Словеније.

Маринковић је констатовао да измјене Закона о акцизама нису довеле до побољшања стања у домаћој производњи пива и да је евидентно кршење правила CEFTA и других међународних норми на штету домаћих пивара.

- Ситуација је скоро неодржива и очекујемо хитну интервенцију надлежних институција, а првенствено Министарства спољне трговине и економских односа БиХ - казао је Маринковић.

Предсједник Групације произвођача пива у БиХ Един Ибрахимпашић изразио је огорчење због пада домаће производње и енормног увоза пива као директне посљедице лоше заштите домаће производње.

- Желимо да радимо, да исплаћујемо плате радницима и уплаћујемо порезе БиХ, а не да стварамо социјалне случајеве. Хоћемо само да се исте законске норме спроводе у БиХ као и сусједним земљама и да БиХ појача контролу увоза - поручио је Ибрахимпашић наводећи да су проблем и трансферне цијене, које доводе до избјегавања плаћања ПДВ-а и процес узорковања ради провјере квалитета пива које се извози из БиХ.

Он је упозорио и на све већу улогу страних лобија и раст црног тржишта пива.

- Због тога је нужна много енергичнија реакција инспекцијских органа - казао је Ибрахимпашић.

Представник "Тузланске пиваре" Фахрудин Салиховић истакао је да удио домаћих пивара на тржишту БиХ износи тек 30 одсто, иако четири пиваре у Бањалуци, Сарајеву, Бихаћу и Тузли располажу са довољно капацитета да могу подмирити потребе потрошача у БиХ, па чак и значајније учествовати у извозу јер имају веома квалитетне производе. Салиховић је потврдио да се пивара "Прима" из Груда налази у веома неповољној ситуацији и да јој пријети гашење.

Извоз

Домаћи пивари се довијају на разне начине како би надомјестили губитак удјела на тржишту БиХ. Због тога су осим пласмана у земље у окружењу у посљедњих седам година своје производе извезли и у Израел, Аустралију, Канаду и Шведску, а симболичне количине и у Уједињене Арапске Емирате и Либан.

 

 

Година       Увоз  Извоз

 

2015. (И-ИВ)       37,34 0,55

2014. 145,15        1,48

2013. 140,34        1,70

2012. 137,73        3,45

2011. 136,01        4,51

2010. 130,22        4,83

2009. 132,21        2,82

2008. 132,84        3,08

Вриједност увоза и извоза пива (милиона КМ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана