Министри финансија еврозоне именовали новог члана ECB

Танјуг
Министри финансија еврозоне именовали новог члана ECB

Брисел - Министри финансија еврозоне предложили су данас да гувернер централне банке Луксембурга Ив Мерш преузме упражњено мјесто у одбору Европске централне банке (ECB), саопштио је данас портпарол шефа Еврогрупе Жан-Клода Јункера.

“Еврогрупа (министара финансија) именовала је Ива Мерша као члана одбора ECB. Номинацију би сутра требало да формално усвоји” свих 27 министара финансија Европске уније, изјавио је портпарол Јункера, а пренела агенција AFP.

Мерш (62) се налази на челу луксембуршке централне банке од 1998, а у одбору ECB замијенио би Шпанца Мануела Гонзалеса Парама, који је отишао из банке у мају.

Јункеру, који је такође премијер Луксембурга, 17. јула истиче мандат на челу Еврогрупе. Као његов могући насљедник спомињао се њемачки министар финансија Волфганг Шојбле, али се француска влада успротивила његовој номинацији.

Јункер је навео да је спреман да остане на функцији у наредних шест мјесеци, да би Европској унији омогућио додатно вријеме да скицира мјере потребне за рјешавање дужничке кризе у еврозони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана