Министри ЕУ: Шта после Јужног тока?

Танјуг
Министри ЕУ: Шта после Јужног тока?

Брисел - Европски комесар за енергију Марош Шефчовић изјавио је да гасовод Јужни ток може да се гради само ако се сасвим усклади са европским прописима.

"Позвао сам министре на разговор о Јужном току много прије него што је руски предсједник Владимир Путин објавио одлуку да одустане од изградње гасовода", рекао је Шефчовић новинарима у Бриселу након састанка са министрима енергије Аустрије, Словеније, Бугарске, Италије и Румуније у Бриселу

Кратко смо разменили мишљења и сагласили се да пројекат те величине мора да буде потпуно у складу са европским законима, рекао је комесар и додао да то важи за сваку земљу која жели да ради на територији ЕУ.

Он је казао да је са министрима данас на радном ручку разговарао и о енергетској ситуацији у земљама кроз које је требало да прође Јужни ток и алтернативним путевима за доток гаса.

"Желимо да увјеримо наше чланице и њихове грађане да је ЕУ ту да помогне", рекао је Шефчовић и најавио да ће о току разговора још данас обавијестити амбасадора Србије при ЕУ Душка Лопандића.

"Јужни ток је био веома важан за ЕУ због диверсификације и мислили смо да можемо да се договоримо са нашим руским партнерима, али они су изгледа рјешили да промјене стратегију", рекао је у име италијанског предсједавања замјеник министра за енергију и развој Клаудио Де Винћенти.

Он је, такође, нагласио да је Европски савјет јединствен у ставу да је Јужни ток требало ускладити са правилима из Трећег економског пакета, који забрањује да иста фирма буде и власник гасовода и једини дистрибутер гаса.

Он је нагласио и да је закључено да ЕУ, као приоритет мора такође наћи нове изворе снабдијевања енергијом, а то су изградња "Јужног енергетског коридора" и пројекта Трансјадранског гасовода од Азербејџана, преко Турске о Италије, као и извора с јужне обале Средоземља.

Потпредсједник ЕК је додао да ће предложити да се "формира радна група на високом нивоу да би цјеловито пришло тој ситуацији нарочито на подручју југоисточне Европе".

"Циљ је и како најбоље можемо рјешити то питање, које су алтернативе, које су могућности Европске комисије, како можемо мобилисати инвестициони пакет (за енергију), умрежење унутар ЕУ, као и који пројекти од заједничког интереса ту могу бити од користи" рекао је Шефчовић.

Додао је да ће с министрима осам чланица ЕУ размотрити како да се све то уклопи у Енергетску унију ЕУ, која треба да буду довршена до краја године и обухвати акциони план и укључивање у главне стратегијске пројекте.

Тиме ће грађани и пословни кругови земаља ЕУ добити увјерење да Унија на најбољи начин може очувати њихове интересе, закључио је.

Шефчовић је објаснио да чланице Уније и њене институције нису званично од Москве обавјештене о обустави изградње Јужног тока.

А, како је навео, претходна размјена мишљења у Савјету министара ЕУ је била усредсређена на поштовање прописа Уније "кад је ријеч о тако значајном пројекту".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана