Министарство правде БиХ да надзире именовања у Комори

Жељка Домазет
Министарство правде БиХ да надзире именовања у Комори

СAРAЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић затражио је од Министарства правде БиХ да спроведе управни надзор над процедуром именовања органа Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ.

Зиројевић је јуче у Сарајеву рекао да проблеми у раду Коморе постоје већ годинама, али су ескалирали у посљедње вријеме, када је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Махир Хаџиахметовић незаконито донио одлуку о формирању комисије која је задужена за расписивање огласа за избор органа Скупштине Коморе.

- Ову одлуку је могла донијети само Скупштина чији мандат истиче 1. јула ове године, тако да је она још легитимна, нико је није ни распустио - рекао је Зиројевић.

Истакао је да ће направити анализу, а послије тога и извјештај, који ће упутити Савјету министара БиХ, те предложити одређене мјере како би проблеми у Комори што прије били ријешени.

Он је подсјетио да је почетком овог мјесеца покушао да организује састанак представника свих званичника Спољнотрговинске коморе БиХ и ентитетских комора, на који се нису одазвали представници бошњачког народа.

Зиројевић је истакао да тренутно стање у Комори не значи почетак распада једне институције на нивоу БиХ.

- То се не може тако квалификовати. У Комори има много проблема, али постоје начини, инструменти и органи који то могу ријешити. Министарство спољне трговине један је од њих и ми смо и по закону о Спољнотрговинској комори БиХ надлежни да надзиремо имплементацију закона којим је она и формирана - истакао је Зиројевић.

Потпредсједници Спољнотрговинске коморе Љубомир Клинцов и Милан Ловрић упозорили су 16. маја на најновији покушај дискредитације и маргинализације представника српског и хрватског народа у органима Коморе, који се односи на незаконито објављивање јавног позива за предлагање делегата у Скупштину Коморе.

На конститутивној сједници Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ, чији су легитимитет оспорили српски и хрватски делегати, 8. јуна за предсједника Скупштине изабран је Џемаил Влаховљак, а за потпредсједнике Ружа Сопта и Ранко Бакић.

Предсједник Скупштине Коморе Михајло Бутинган заказао је нову сједницу Скупштине за 17. јун.

Извоз

Министар спољне трговине и економских односа БиХ каже да се тренутна ситуација у Спољнотрговинској комори БиХ негативно рефлектује на промоцију извоза, а самим тим и на спољнотрговинску размјену, као и на привреднике у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана