Министарство пољопривреде РС: Не очекујемо несташице, производимо довољно млијека

ГС
Министарство пољопривреде РС: Не очекујемо несташице, производимо довољно млијека

БАЊАЛУКА - Српска производи сасвим довољно млијека за своје тржиште, а чак и кад би нам се затвориле границе за увоз млијека, не очекујемо било какве несташице, рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

У изјави за „Независне“ подсјетили су да у БиХ и Републику Српску и даље улазе значајне количине млијека из увоза и то првенствено земаља ЕУ, а понајвише Хрватске и Словеније.

Влада Србије је у уторак, 6. септембра, забранила извоз сировог и пастеризованог млијека, осим за Сјеверну Македонију и Албанију, с циљем омогућавања редовног снабдијевања становништва млијеком и спречавања одлива сировине ван граница земље.

-Према статистичким подацима укупан број музних грла у Републици Српској  је око 75.000, док је број музних грла обухваћен откупом, око 31.000. Наведени број музних грла обухваћен откупом, уз просјечни интензитет производње, може обезбиједити око 150 милиона литара млијека годишње што је довољно за потребе домаћег тржишта - истакли су из ресорног министарства.

Додали су да је једна од мјера Владе РС и Министарства усмјерених ка повећању производње млијека подјела око 900 висококвалитетних стеоних јуница која се обавља ових дана широм Републике Српске, како би обновили сточни фонд и подигли број музних грла.

-Сигурно да је шанса за домаће произвођаче најава једног тако великог увозника као што је Србија, да ће обуставити увоз код нас, јер су и сами често негодовали на велике количине млијека које нам долази из увоза. А да би постигли већу производњу, ми им помажемо управо горе описаном мјером, уз редовну исплату подстицаја за млијеко - појаснили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

 

Истакли су да ће ове године бити исплаћено 15 годишњих премија за млијеко, умјесто 12 као што је уобичајено сваке године, те су три већ исплаћене.

-Ми од почетка подржавамо иницијативу „Отворени Балкан“ и у више наврата смо апеловали и да БиХ приступи овој иницијативи. Има више разлога због чега би БиХ имала користи од приступања „Отвореном Балкану'" - закључили су у Министарству.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић рекао је данас да БиХ у основи не стоји лоше када је ријеч о снабдјевености тржишта млијеком.

Према његовим ријечима, ултрахомогенизовано млијеко, које се највише и извози у иностранство, у случају евентуалне несташице у БиХ може се усмјерити на задовољавање домаћих потреба.

"Влада Србије ограничила је извоз млијека у сусједне земље, осим у земље `Отвореног Балкана` - Сјеверну Македонију и Албанију, те се код нас у медијима повела полемика - имамо ли млијека и јесмо ли у кризи, како ће се то одразити на наше тржиште", рекао је Маринковић новинарима у Сарајеву и појаснио да је ова мјера Владе Србије ограничена на мјесец дана, вјероватно док се не сагледају њихови биланси.

Маринковић је указао на опречне ставове „јер из ФБиХ кажу да је снабдијевање стабилно и да нема проблема, док поједини у јавности из Републике Српске кажу да може доћи до кризе“.

Он је појаснио да се млијеко и млијечни производи у највећем дијелу извозе, око 32 милиона КМ, у земље окружења, те да предњаче Црна Гора, Хрватска и Србија.

-За нас је неповољно то што се увози у вриједности око 90 и нешто милиона КМ млијека и млијечних производа. Наша производња није на таквом нивоу да може задовољити домаће потребе у производима више фазе прераде тако да у највећем дијелу увозимо сиреве разних квалитета и масноћа - рекао је Маринковић.

Кад је ријеч о цијени млијека, он је указао да то зависи од инпута који пољопривредници имају приликом производње сировог млијека, али и у преради, подсјетивши на неповољности попут суше ове године и поскупљење крмног биља.

-Неки од произвођача најављују да ће смањити сточни фонд, вјероватно јер не могу да обезбиједе прехрану, тако да ће цијена  бити тржишна. Владе које обезбјеђују субвенције би требале да поведу рачуна уколико желимо да задржимо производњу макар на садашњем нивоу, да се обезбиједе стимулације и се помогне примарним произвођачима - додао је Маринковић.

Он је указао да се мора значајније повести рачуна о примарној производњи и сточарству као базној грани која обезбјеђује сировине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана