Министарство финансија: Измјеном одлуке о емисији обвезница повећан обухват потенцијалних инвеститора

Срна
Министарство финансија: Измјеном одлуке о емисији обвезница повећан обухват потенцијалних инвеститора

БАЊАЛУКА - Измјене одлуке о 40. емисији обвезница Републике Српске ни у ком случају не доводе у питање режим валутног одбора и стабилност КМ, саопштено је из Министарства финансија ради исправног информисања инвестиционе јавности.

Из ове институције наводе да су због појачаног интереса инвеститора за поменуту емисију обвезница, те уважавајући постојеће регулаторне захтјеве према институционалним инвеститорима са појединих сегмената финансијског тржишта, као и захтјеве управљања девизним ризиком, предложили укидање експлицитне валутне клаузуле и тиме проширили круг потенцијалних инвеститора који имају изворе средстава у домаћој валути.

Тиме се, наводе из Министарства, даље постиже шира макроекономска стабилност, а свим инвеститорима, на њихов захтјев, може бити обезбјеђена валутна клаузула.

“Чињеница да је валутни одбор правни институт одређен не само нормама Закона о Централној банци БиХ, већ је садржан и у Уставу БиХ, као и чврста опредијељеност свих нивоа власти за његово дугорочно очување, даје нам за право да експлицитну валутну клаузулу сматрамо имплицитном или обавезом која се подразумијева”, истичу из ресорног министарства.

Министарство финансија скреће пажњу да поједина медијска и недоречена писања на ову и сличне теме ни на који начин не доприносе очувању стабилности финансирања ванредних мјера неопходних за сузбијање ширења корона вируса и санацију посљедичних економских неприлика, а што је у интересу свих грађана Српске.

“Министарство финансија ће и убудуће, дјелујући у оквиру својих овлашћења, настојати да буде дио рјешења актуелних проблема”, поручили су из ове институције

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана