Министар Ђокић упознао представнике ММФ-а о стању у енергетици у Српској

Г.С.
Министар Ђокић упознао представнике ММФ-а о стању у енергетици у Српској

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) о регулаторном оквиру у области енергетике, текућим и планираним инвестицијама и стратешким правцима развоја Републике Срспке у овој области.

Мисија ММФ-а борави у посјети Републици Српској како би анализиралa укупно економско-финансијско стање по више основа и за више области, од којих је једна и област енергетике.

Министар Ђокић је представницима ММФ-а представио динамику провођења мјера и активности које су предвиђене Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године и начине на којe Република Српска проводи процес енергетске транзиције те процјене како ће се тај процес одвијати убудуће.

Министар Ђокић је информисао представнике ММФ-а да је Република Српска у поодмаклој фази у погледу укупне енергетске транзиције и повећања учешћа обновљивих извора у производњи електричне енергије. Истакао је да је највећи дио реформских процеса у Републици Српској проведен управо у области енергетике те да је до сада начињен велики искорак, прије свега, у погледу усвајања закона и подзаконских аката као основе за провођење те реформе, која је обухватила раздвајање дјелатности, реструктурисање дистрибутивних предузећа у оквиру Електропривреде и провођење процеса декарбонизације коме је Република Српска максимално посвећена. Како је рекао, створен је потпуно нови амбијент у сектору енергетике на нашим просторима на начин да се он мијења од традиционалног, монополистичног сектора до сектора заснованог на тржишним принципима који владају у нашем региону и шире.

Према његовим ријечима, очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста су приоритети на којима Влада и ресорно министарство константно раде и који немају алтернативу.

Министар Ђокић је, такође, информисао представнике ММФ-а и да у току израда једног од стратешких докумената - Енергетског и климатског плана Републике Српске, којим ће бити утврђени кључни циљеви у погледу повећања учешћа обновљивих извора у енергетском миксу, смањења емисије штетних гасова и повећања енергетске ефикасности, што ће додатно допринијети афирмацији енергетских политика Републике Српске и њиховом усклађивању са европским.

Мисија ММФ-а ће боравити у посјети Републици Српској до 17. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана