Минималан промет роба на Продуктивној берзи

Агенције
Минималан промет роба на Продуктивној берзи

Нови Сад – На новосадској Продуктној берзи истрговано је свега 201 тона робе, чија је вриједност била једва 6,1 милион динара /око 53.500 евра/, што је апсолутни минимум у посљедњих неколико мјесеци, саопштено је са Берзе.

Рекордно низак робни и финансијски промету од 2. јула берзанске експерти објашњавају чињеницом да висока цијена нове пшенице није изазвала готово никакву тражњу.

Пшеница овогодишњег рода нуђена је по високој цијени од 24,30 динара /око 0,21 евро/ за килограм, што је условило да током седмице буде склопљен свега један купопродајни уговор.

Мање количине кукуруза постигле су на Берзи просјечну цијену од 22,67 динара /око 0,19 евра/ за килограм, што је за један одсто више у односу на прошлу седмицу, али је као у случају пшенице постигнут само један купопродајни уговор том житарцом.

Цијена соје током седмице достигла је 57,24 динара /око око 0,50 евра/за килограм и, како наводе са Берзе, веома је близу новом сезонском рекорду.

Трговано је још и сојином сачмом и сточним брашном и то поцијенама од 50 динара /око 0,43 евра/, односно 15 динара /око 0,13 евра/ за килограм.

Берзански индекс PRODEX, захваљујући расту цијена пшенице, соје и поготово кукуруза, биљежи раст вриједности у односу на крај прошле седмице за 7,59 индексних поена.

Данашња вриједност индекса је 234,38 индексних поена, што је највише од априла прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана