Милутин Мркоњић: Одустајање од Јужног тока не долази у обзир

Марина Чигоја
Милутин Мркоњић: Одустајање од Јужног тока не долази у обзир

Група стручњака који директно раде на пројекту "Јужни ток" боравила је у Србији прошле седмице. Информација да се одустаје од овог гасовода није тачна и то не долази у обзир.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" министар инфраструктуре и енергетике Србије Милутин Мркоњић.

- "Јужни ток" иде сигурно, а ми смо са представницима Владе РС разговарали о томе какав би био интерес РС да се прикључи на ток. О томе ћемо обавестити руске партнере, а мислим да већ сада можемо рећи да је Република Српска значајан фактор у реализацији "Јужног тока". Убеђен сам да ће РС ући у овај пројекат - казао је Мркоњић.

* ГЛAС: Како оцјењујете досадашњу сарадњу РС и Србије када су у питању области енергетике и инфраструктуре?

МРКОЊИЋ: Генерално, сарадња са ресорним министарствима у РС увек је била одлична. Наравно, сарадња у области енергетике је број један. На заједничкој седници влада РС и Србије у петак у Бањалуци потписали смо Меморандум о сарадњи на реализацији, пре свега, пројеката на реци Дрини. Биће реализовано неколико пројеката у вези са изградњом хидроелектрана на Дрини. Са представницима Италије, који ће бити трећи партнер, раније смо потписали споразум. "Електропривреда РС" и "Електропривреда" Србије договориле су да у идућих 15 дана потпишу претходни уговор са италијанским партнерима, послије чега улазимо у реализацију ових пројеката.

* ГЛAС: У појединим московским медијима протеклих дана са појавила информација да Руси размишљају да одустану од гасовода "Јужни ток". Имате ли информацију о томе и како би то утицало на Србију?

МРКОЊИЋ: Прошле седмице у Србији је боравила група стручњака који директно раде на пројекту "Јужни ток". Информација коју су поједини медији пренели није тачна. Одустајање од овог пројекта не долази у обзир и то ће сасвим сигурно бити једна од тема о којима ћемо разговарати са премијером Русије Владимиром Путином који би требало ове седмице да допутује у Србију. "Јужни ток" иде сигурно, а ми смо са представницима Владе РС разговарали о томе какав би био интерес РС да се прикључи на ток. О томе ћемо обавестити руске партнере, а мислим да већ сада можемо рећи да је Република Српска значајан фактор у реализацији пројекта "Јужни ток". Убеђен сам да ће РС ући у овај пројекат.

* ГЛAС: Каква је сарадња у области саобраћаја? Који пројекти ће бити реализовани у идућем периоду?

МРКОЊИЋ: У области саобраћајне инфраструктуре правац Крушевац - Краљево - Ужице - Котроман је број један, који од Котромана иде кроз РС према Сарајеву, односно то је веза Коридора пет који пролази кроз Сарајево и веза Коридора десет који пролази кроз Србију. Тај правац је у Србији узет као приоритетан правац и ове године ћемо завршити пројектну документацију, а идуће године почиње градња. То је веома важан пројекат који у овом моменту и Републику Српску и Србију највише интересује.

* ГЛAС: Колики је значај пројекта "Карго 10" за жељезнички саобраћај РС, Србије и земаља у окружењу?

МРКОЊИЋ: "Карго 10" је већ номинован као пројекат и Република Српска је ушла заједно са нама у његову реализацију. Основна идеја "Карга 10" је да се сви слободни капацитети у теретном саобраћају свих република бивше Југославије обједине на правцу од Љубљане преко Загреба, Београда и других градова, а Српска да се надовезује на то.

Мостови

* ГЛAС: Да ли је постигнут договор о изградњи моста Братунац - Љубовија?

МРКОЊИЋ: Изградња моста Братунац - Љубовија, као и изградња моста Бачевци - Факовићи су међу приоритетима Владе Србије. Оба моста су веома важна и у току ове године очекујемо завршетак пројектне документације и почетак њихове градње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана