Милован Бајић: Уз стратешког партнера још јачи

Марина Чигоја
Милован Бајић: Уз стратешког партнера још јачи

"Крајинапетрол" је компанија у коју озбиљни инвеститори треба да улажу. Имамо добре локације и сталне купце и препознатљиви смо по квалитету горива које продајемо.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор "Крајинапетрола" Милован Бајић.

- Очекујем да приватизација донесе јаког стратешког партнера, а увјерен сам да ће неке велике компаније препознати оправданост да улажу у наше предузеће - рекао је Бајић.

* ГЛАС: Какав је програм приватизације "Крајинапетрола"?

БАЈИЋ: Приватизацију је требало давно обавити. Пропуштена је шанса да се она уради ефектније и ефикасније него што ће то сада бити. Међутим, оно што се овом програму сигурно не може замјерити је транспарентност. Аукција је јавна и може се такмичити свако ко буде заинтересован. Можда је једина мањкавост то да се будући купац не може условити.

* ГЛАС: Шта очекујете од приватизације "Крајинапетрола"?

БАЈИЋ: "Крајинапетрол" је компанија у коју озбиљни инвеститори треба да улажу. Протеклих година инвестирали смо око пет милиона КМ у изградњу једне нове и обнову неколико пумпи, у набавку нових транспортних средстава, изградњу станица за ауто-гас. Имамо добре локације и сталне купце, препознатљиви смо по квалитету горива које продајемо. Нисмо кредитно презадужени и ликвидни смо и зато очекујем да приватизација донесе "Крајинапетролу" јаког стратешког партнера, а увјерен сам да ће неке велике компаније препознати оправданост да улажу у наше предузеће и да ће оне омогућити нове инвестиције.

* ГЛАС: Када би могла бити одржана аукција?

БАЈИЋ: Има само још један корак да се уради, а то је да Влада, која је прије неколико дана усвојила коначну верзију програма, да налог Инвестиционо-развојној банци РС која ће расписати аукцију. Очекујем да се та аукција одржи у другој половини јануара идуће године.

* ГЛАС: Који су највећи проблеми "Крајинапетрола"?

БАЈИЋ: Наилазимо на низ проблема, као што су нелојална конкуренција, пад потрошње, неријешени имовинско-правни односи, неукњижена имовина, али смо и поред тога остваривали позитивне резултате. Међутим, без рјешавања правног статуса и укњижења имовине, као и модернизације продајних објеката, "Крајинапетрол" нема будућности.

Имовина

* ГЛАС: Колика је имовина "Крајинапетрола"?

БАЈИЋ: Посједујемо 16 пумпи, од којих се на пет продаје ауто-гас. Имамо и управну зграду са 900 квадратних метара, складиште за дизел и бензине у Дервишима, капацитета 4,6 милиона литара. Посједујемо најмодернију и највећу пунионицу боца течног нафтног гаса у БиХ, која се налази у Рамићима, гдје имамо више од 60 дунума земље, са сопственим индустријским колосијеком и управном зградом. Имамо и добар возни парк са цистернама за превоз нафтних деривата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана