Миљевина чека стратешког партнера

Милка Милуновић
Миљевина чека стратешког партнера

БAЊA ЛУКA - Бизнис планом за фочански рудник мрког угља "Миљевина" предвиђене су двије варијанте за покретање производње, међутим оне директно зависе од брзине проналажења стратешког партнера "Миљевине", истакли су у Министарству привреде, енергетике и развоја РС.

Лани је у предузећу спроведен стечај и Влада РС купила је акцијски капитал "Миљевине". У "Миљевини" су нагласили да  са нестрпљењем очекују стратешког партнера који ће уложити свјеж капитал у покретање производње.

Директор рудника "Миљевина" Ненад Матовић истакао је да заинтересованих потенцијалних стратешких партнера има и да од почетка године обилазе "Миљевину".

- Предузеће су обишли представници фирме "Сенкоп" из Грчке која је била заинтересована за отварање рудника и отварање једне мање термоелектране и цементаре, с обзиром на то да је јаловина изузетно добар материјал за фабрику цемента - рекао је Матовић и додао да су Грци показали озбиљно интересовање за улагања у рудник.

Поред њих, рудник су обишли и потенцијални партнери из Русије, односно представници фирми "Привредни препород" и "Интерао".

Руски бизнисмени такође су, тврди Матовић, показали интересовање за улагање у покретање термоелектране и то максималне снаге 150 мегавата.

- Немамо ни жељезнички ни ријечни транспорт, тако да би цијена угља била превисока када би га извозили. Најбоље рјешење за рудник је да направимо једну фабрику у којој би угаљ могли да трошимо и добијемо нови производ - сматра Матовић.

Он није желио да прецизира да ли су у "Миљевини" опредијељени за партнера из Грчке или Русије, наводећи да ће детаљи бити познати одмах послије локалних избора у Српској.

У руднику "Миљевина" од 200 бивших радника на посао свакодневно долази 20 радника који су ангажовани на чувању имовине рудника. Сви радници очекују да ће производња у руднику бити ускоро покренута и да ће за све бити посла. Пословодство најављује да ће у руднику бити отворено око 1.000 радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана