Милионски дуг пребило 16 учесника компензације

Жељка Кокот
Милионски дуг пребило 16 учесника компензације

Бањалука - Милионске дугове у другој мултилатералној компензацији успјело је да пребије 16 учесника, а два од њих су компензовала највећи износ обавеза чији се распон кретао од десет до 50 милиона КМ.

Бањалучка берза, путем које је обављена мултилатерална компензација, представила је њене детаљне резултате у петак у Привредној комори РС. Највећи износ дуга од 53,79 милиона КМ пребио је сектор јавне управе и одбране, а слиједе електроенергетски сектор са 18,45 милиона и здравствена заштита и социјални рад са 12,28 милиона марака.

Дуг су пријавила 11.042 привредна субјекта у износу од 926 милиона КМ, док је 6.522 учесника имало потраживања у истом износу. Дуг је могло компензовати 1.385 активних субјеката у износу од 256,92 милиона КМ, а на крају је то учинило 1.100 субјеката који су смањили дуг за 114,08 милиона КМ. У редовним компензацијама спроведеним 18. и 23. маја пребијено је 111,42 милиона КМ дуга. Новина су биле учесничке компензације у којима је пребијено додатних 2,62 милиона и цесије, чији је резултат износио 31.670 КМ. Цјелокупан дуг су компензовала 233 учесника, више од половине пријављених обавеза пребило је 467 учесника, док 702 субјекта нису успјела компензовати ни марку дуга.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић каже да су иницирали усвајање и активно учествовали у креирању и измјенама Закона о мултилатералним компензацијама ради смањења неликвидности привреде.

- Неликвидност је на овај начин бар дјелимично смањена. Обавезе привреде су у прошлој години достигле 15,5 милијарди и смањене су за 100 милиона КМ у односу на 2014. годину, а захваљујући мултилатералној компензацији овај износ ће бити мањи за још 114 милиона КМ - каже Ристићева и наглашава да је Привредна комора РС задовољна резултатима друге мултилатералне компензације у којој је дугове, за разлику од прве компензације, смањио већи проценат учесника из приватног сектора.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да је резултат мултилатералне компензације задовољавајући ако се узме у обзир да је дуг привреде смањен за 114 милиона КМ.

- Битно је истаћи да се 40 одсто дуга, који је пребијен у систему, односи на субјекте из реалног сектора - каже Божић и додаје да је дугове у мањем или већем проценту пребило око 80 одсто учесника.

Семинари

Привредна комора РС је уочи друге мултилатералне компензације организовала неколико семинара широм Српске на којима је учествовало више од 200 привредника. Драгица Ристић каже да је едукација допринијела бољем одзиву и већем износу пребијених дугова приватног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана