Милионска штета на поплављеним погонима

Маријана Миљић
Милионска штета на поплављеним погонима

БAЊAЛУКA - Посљедње поплаве које су захватиле Републику Српску нанијеле су штету на имовини више стотина предузећа, која се процјењује се на око 15 милиона марака.

Имовину великог броја предузећа поплаве су уништиле и у јуну, а процијењена штета на објектима, погонима и производима процијењена је на више од 12 милиона марака.

Највећа штета у посљедњим поплавама нанесена је предузећима у Бијељини, гдје се процјењује на више од десет милиона марака.

- У овогодишњим поплавама страдало је више од 90 предузећа, а само у децембру вода је уништила око 40 фирми - рекли су у општини Бијељина и додали да су највише страдали погони фирми "Бања Дворови", "Савимикс", "Темпо" те бензинска пумпа "Нешковић".

У општини Требиње наводе да је вода, према првим процјенама, на предузећима начинила штету већу од милион марака, те да је страдало око 50 самосталних трговинских радњи и винограда.

Укупна штета на 30 производних објеката у Новом Горажду процјењује се на више од пола милиона марака.

Поплаве су предузећима у Вишеграду нанијеле штету од око 260.000 марака.

- У посљедњим поплавама страдали су погони девет предузећа. Оштећења на самосталним трговачким радњама процјењују се на 41.000 марака - кажу у вишеградској комисији за процјену штете од поплава.

Десетак зворничких предузећа у поплавама је оштећено за 3,5 милиона марака.

У Приједору су највећу штету претрпјели рибњак "Саничани" и Спортско-риболовно друштво, и то од 150.000 марака.

У Привредној комори Републике Српске кажу да је Управни одбор Коморе захтијевао од надлежних институција да предузећима која су страдала у поплавама обезбиједе репроматеријал да би могла да наставе производњу.

- Поплаве које су нанијеле штету привредним субјектима уназадиле су производњу у Српској. Предузећа која су страдала највише се баве производњом и прерадом сточне хране и поврћа - рекли су у Комори.

Додали су да су код банака иницирали да оштећеним фирмама замрзну наплате на одређени временски период.

- Од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске захтијеваћемо формирање посебне кредитне линије за помоћ привредним субјектима. У сарадњи са Министарством финансија РС утицаћемо на осигуравајућа друштва да изађу у сусрет осигураним привредним субјектима и исплате одређени проценат од укупне штете - казали су Комори.

Осигурање

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава Републике Српске Мирослав Мишкић рекао је да иако су предузећа у овој години неколико пута претрпјела штету од поплава, мали број њих се одлучује да осигура своју имовину.

- Предузећа радије траже одштету од елементарних непогода на имовини од стране државе, јер сматрају да на тај начин јефтиније прођу него да осигурају своју имовину - рекао је Мишкић и додао да осигуравајућа друштва у Српској редовно исплаћују новац за нанесену штету од елементарних непогода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана