Милиони за вино из увоза

Маријана Миљић
Милиони за вино из увоза

Бањалука - У БиХ у првих пет мјесеци ове године увезено је вино вриједно десет милиона марака, док је у истом периоду извезено овог пића у вриједности два милиона марака, рекао је "Гласу Српске" начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Он је нагласио да је за пет мјесеци ове године у БиХ увезено 2.774 тоне вина од свјежег грожђа, те да је вино у БиХ углавном дошло из земаља у региону, те из Италије и Француске.

- У периоду од јануара до краја маја из БиХ су извезене 872 тоне вина и то углавном у Хрватску, Србију, али и Њемачку - нагласио је Ковачевић.

Директор винарије "Вукоје" у Требињу Радован Вукоје рекао је да се највећи проблем јавља због тога што се сва увезена вина не контролишу приликом увоза већ одмах иду на тржиште.

- Увезе се огромна количина вина сумњивог поријекла. Потребно је донијети Закон о винима у БиХ и тиме заштитити домаће винаре и ограничити прекомјеран увоз, управо испитивањем квалитета - рекао је Вукоје и додао да већина домаћих произвођача треба да улаже новац и производи врхунска вина, јер се само квалитетом могу пробити на тржиште земаља у ЕУ.

Вукоје је нагласио да винарија "Вукоје" своје производе извози на тржиште Шведске, Данске, Норвешке, те Холандије, Француске и Аустрије.

Према његовим ријечима, у Херцеговини има око 20 регистрованих произвођача вина и неколико њих је на самом почетку пословања.

Вина винарије "Вукоје" налазе се и на Свјетској винској карти, док на овој листи нема ниједан произвођач вина из Црне Горе, Македоније и Србије.

У винарији "Тврдош" у Требињу кажу да производе вино изванредног квалитета, те да углавном залихе вина извозе у иностранство.

У овој винарији нагласили су да је домаће тржиште преплављено лошим вином из иностранства.

- Квалитет увезених вина треба провјерити и испитати, као што то ради већина земаља у региону, а не одмах пласирати на тржиште оно што се увезе - казали су у винарији "Тврдош".

Подстицаји

Помоћник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Вид Копања рекао је да се из године у годину повећава број произвођача вина.

Он је нагласио да Министарство даје и подстицаје винарима, који износе око 40 одсто од укупног улагања у производњу вина. Копања је нагласио да је у току процедура раздвајања Закона о вину и ракији на појединачне законе, у складу са директивама ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана