Милиони марака и даље завршавају на сметљишту

Данијела Бајић
Милиони марака и даље завршавају на сметљишту

БАЊАЛУКА - Централна банка БиХ уништила је лани кованице и папирни новац у укупној вриједности од 495,87 милиона марака, јер су били неподобни за оптицај, између осталог, због оштећења насталих при њиховом коришћењу.

У Централној банци БиХ за “Глас Српске” истичу да је лани уништено 11,96 милиона новчаница и 14.570 кованица.

Да становници БиХ нису баш пажљиви при руковању новцем потврђује и податак да је годину раније у отпад отишло 14,61 милион новчаница и 15.802 кованице, чија је укупна вриједност 544,15 милиона КМ, док је 2021. уништено 8,67 милиона новчаница и 18.327 кованица.

- Количина и вриједност уништених новчаница и кованица варирају по годинама, на шта утиче много фактора, а један од разлога је, између осталог, количина запримљеног готовог новца неподобног за оптицај од комерцијалних банака у току године - казали су у Централној банци.

Додали су да велику улогу имају и ситуације попут поплава, када буде повећан број оштећених новчаница, те привремено обустављање уништавања ради стања стратешких залиха.

Из Централне банке БиХ раније су истицали да су махом уништавали похабане новчанице које су усљед употребе дотрајале, због чега им је знатно смањен квалитет папира и боја, односно својим изгледом нису подобне за даљи оптицај. Углавном је ријеч о новчаницама које су подеране и на два или више дијелова залијепљене љепилом, недостаје им један или више дијелова, исцртане су или оштећене масноћом, бојом или оне које су нагорјеле, прогорјеле, нагризене и слично.

Економиста Александар Љубоја казао је за “Глас” да је интересантно да се износ уништеног новца не смањује иако је свјетски тренд да се, поред картица, користе и друге врсте безготовинског плаћања.

- То је показатељ да и даље у великој количини користимо готовину. Дешава се да несавјесни грађани намјерно уништавају новчанице, али и случајно, примјера ради, са одјећом оперу у веш-машини - казао је Љубоја.

Додао је да замјена и уништавање новца представљају трошак емисионих институција, а који опет иде на терет грађана. Намјерно уништавање новчаница и кованица је кажњиво, али се то, каже, ријетко примјењује.

- Безготовинска плаћања су право рјешење, које у што већој мјери треба да заживи и код нас како би се готов новац помјерио у страну. Шампиони у томе су скандинавске земље, које полако затварају банке - истакао је Љубоја.

Фалсификати

У Централној банци БиХ кажу да су у тој финансијској институцији лани регистрована укупно 574 комада фалсификованих новчаница свих валута и апоена, за 77 мање у односу на годину раније. Када је ријеч о домаћој валути, лани је регистровано 350 новчаница чија укупна вриједност износи 27.101 марку. Од фалсификата осталих валута регистрована су 172 комада евра, 50 комада америчког долара, те по један фалсификат од 1.000 франака и 20 британских фунти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана