Милиони евра за мале предузетнике

Глас Српске
Милиони евра за мале предузетнике

БРИСЕЛ - Европска комисија (ЕК) планира да отвори ланац нових канцеларија широм свијета, чији ће основни задатак бити помоћ у ширењу малих европских предузећа на нова тржишта, за шта ће бити издвојени милиони евра, пишу европски медији, пренијеле су агенције.

Комисија је наводно већ издвојила средства за оснивање канцеларије у Индији и Кини, а у савјетодавне центре у цијелом свијету, планирано је да буде уложено више милиона евра.

- Главни задатак ЕК јесте да путем канцеларија у свијету, помогне европским компанијама суоченим с правним и културолошким изазовима, да лакше послују на новим тржиштима - пишу медији.

ЕК је и раније значајну пажњу и новчану помоћ придавала европским предузетницима у иностранству тако да у Њу Делхију од краја 2008. године дјелује Европски пословни и технолошки центар, који располаже са укупним буџетом од 14,5 милиона евра, а Комисија има у плану отварање још три таква центра у тој земљи.

Исти такав центар у Кини, како је службено договорено на европско-кинеском самиту 2009. године, биће успостављен на период до пет година, са буџетом од пет милиона евра.

- Ове године слична канцеларија биће отворена и у Бангкоку, а на располагању ће имати 2,2 милиона евра за почетни период  од три до четири године. Канцеларија би требало да покрива Тајланд и друге земље југоисточне Aзије - наводе медији.

ЕК планира да да подршку и сличним приватним центрима у Хонгконгу, Малезији и Сингапуру.

Европска унија, како наводе медији, тренутно испитује да ли ће подршка европском малом и средњем предузетништву у иностранству одузети посао амбасадорима и државним канцеларијама тих земаља, које већ пружају одређену подршку предузетништву.

Конкуренција

Европска комисија у једном Интерном документу, наводе медији, упозорава да је за успјех овог пројекта потребно избјећи удвајање услуга које су већ развиле локалне јавне или приватне организације појединих земаља.

- Тамо гдје постоји ад хок ризик преклапања или конкуренције са локалним постојећим пословним удружењима и приватним савјетодавним агенцијама, Комисија ће уложити додатни напор да им подршка, коју финансира ЕУ, не буде конкуренција -  стоји у документу ЕК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана