Милиони долара бачени у воду

Агенције
Милиони долара бачени у воду

Њујорк - За успјешно лансирање неког производа на тржиште компаније морају уложити хиљаде часова развоја и милионе долара за рекламне кампање. Међутим, понекад и поред највећих напора и огромних улагања неки производи једноставно не постигну жељени успјех на тржишту.

Листу овогодишњих највећих тржишних неуспјеха направио је 24/7 Њалл Ст, а на њој су се, између осталих, нашли -"плејстејшн вита", "нокија лумија 900", "ултрабук" и "дарт".

"Плејстејшн вита" је пуштен на тржиште у децембру 2011. у Јапану. Иако је у прва два мјесеца продато скоро 1,2 милиона уређаја, продаја је убрзо опала, па је до данас продато мање од 2,2 милиона уређаја. Цијена од 300 долара је највећи разлог лоше продаје, пренијели су портали.

Када је "Интел" на тржиште избацио "ултрабук" чинило се да ће тај уређај бити главни конкурент "Епловом" "мекбуку". Међутим, то се није десило. ИХС, компанија за анализу тржишта, је предвиђала да ће до краја 2012. бити продато 22 милиона ових уређаја, те још 61 милион сљедеће године. Међутим, до краја ове године је продато мање од десет милиона "ултрабук" рачунара. Превисока цијена представља највећи проблем.

Паметни телефон "нокија лумија 900" је представљен у јануару ове године. Међутим, никада није успио да привуче пажњу јавности. Критикован је због лоше резолуције екрана те малог броја апликација.

"Сони" је раније ове године на тржиште избацио "таблет П". Кључна карактеристика овог таблета је била могућност преклапања уређаја да би могао да стане у yеп. Међутим, управо то се показало и као највећа мана овог уређаја. Због лоше продаје цијена уређаја је пала са 549 долара на 199 долара. Међутим, ни то није много побољшало продају.

Компанија "Крајслер" је полагала велике наде у концепт "дарт", за који су се надали да ће бити конкурентан аутомобилима као што су "хонда сивик", "тојота корола" и "форд фокус". Међутим, поред опсежне рекламне кампање, у новембру је продато само 4.500 аутомобила "дарт". У поређењу с тим, истог мјесеца је продато 30.075 аутомобила "хонда сивик".

Извињење "Епла"

Када је компанија "Епл" надоградила свој оперативни систем на иОС6, одлучили су одбацити апликацију "гугл мапс" и креирати сопствену апликацију за мапе. Aпликација је лансирана у септембру, а одмах је било јасно да је препуна грешака и проблема. Нетачне информације, погрешна имена, црно-бијеле фотографије и прекривеност већег дијела мапа облацима су били само неки од проблема. Неуспјех апликације је био толики да је извршни директор "Епла" Тим Кук написао јавно писмо у којем се извинио свим корисницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана