Милион јаја отишло у Хрватску

Милијана Латиновић
Милион јаја отишло у Хрватску

БАЊАЛУКА - За непуних мјесец дана како су наставили пласман на тржиште Европске уније, фирма “Агрекс” из Доњег Жабара извезла је у Хрватску скоро милион јаја за прераду, а чим се епидемиолошка ситуација стабилизује наставиће преговоре и са прерађивачима у Италији и Аустрији.

 

Рекао је то за “Глас Српске” директор “Агрекса” Предраг Миличић додавши да су у Хрватску у овој години, након полугодишње паузе, извезли двије пошиљке.

- План је да се током љета извоз интензивира и да извозимо веће количине - рекао је Миличић, додавши да за сада јаја пласирају само у фабрике за прераду у Хрватској. Иако су преговоре водили и са другим европским земљама, пандемија вируса корона помрсила им је конце.

Миличић каже да су Српска и БиХ извозно оријентисане када је ријеч о производњи јаја.

Годинама су ти производи са домаћих фарми присутни на тржишту ЦЕФТА, а од јануара прошле године “Агрекс” једини извози и у ЕУ.

- То су добри показатељи када је ријеч и о квалитету наших производа који парирају онима произведеним у иностранству - рекао је он.

Миличић који је и предсједник Удружења заједнице живинара РС рекао је да су услови у којима живинари у Српској данас раде веома сложени.

- Суочавамо се са дивљањем берзи када су у питању сировине за производњу сточне хране, а ми на тржишту имамо константно обарање цијена готових производа тако да биљежимо озбиљне губитке у том погледу. Сва та дешавања веома исцрпљују наше произвођаче, прије свега финансијски. Пандемија, смањена потрошња и немогућност доласка људи  из иностранства довела нас је у велике проблеме - рекао је Миличић.

Зелено свјетло за извоз јаја “Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила још у јулу 2019. године, међутим, због захтјевних процедура пласман робе кренуо је тек почеком прошле године.

Миличић истиче да у овој години произвођачи јаја у Српској и ФБиХ очекују и дозволу за пласман конзумних јаја у Европу.

- Ових дана требало би да имамо састанке у ентитетским министарствима пољопривреде, а очекујемо и формирање новог руководства Канцеларије за ветеринарство како бисмо наставили даље активности у смјеру добијања дозволе - рекао је Миличић.

Размјена

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ пласман јаја у прошлој години повећан је за скоро 30 одсто у односу на годину раније, док је увоз пао за око 18 одсто. Обим спољнотрговинске размјене јаја лани је порастао за око два милиона марака у односу на 2019. године, а покривеност увоза извозом била је око 170 одсто. Највише јаја БиХ је пласирала у Србију, Црну Гору и Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана