Милион евра Централној банци БиХ

М. Ми.
Милион евра Централној банци БиХ

СAРAЈЕВО - За нови програм помоћи Централној банци БиХ (ЦББиХ), намијењен спровођењу банковних стандарда Европске уније, Европска централна банка (ЕЦБ) одобрила је милион евра из Инструмента претприступне помоћи (APA).

Из ЦББиХ је саопштено да јучерашње потписивање протокола о програму технике сарадње са делегацијом ЕУ у БиХ и ЕЦБ-ом представља подршку ЦББиХ, као и припрему за приступање БиХ Унији.

Гувернер ЦББиХ Кемал Козарић казао је да ће експерти ЕЦБ-а и седам централних банака еврозоне помоћи ЦББиХ да унаприједи области које су од изузетног значаја за пут БиХ ка ЕУ.

- Веома је важно да извјештаји ЦББиХ, методологија, процјене или правна регулатива буду усклађени са европским стандардима - рекао је Козарић и нагласио да реализација осамнаестомјесечног програма почиње 1. априла.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Димитрис Куркулас казао је да је ЦББиХ једна од најснажнијих институција у земљи која ужива високу репутацију и поставља се као стуб монетарне стабилности.

- ЕУ остаје посвећена пружању подршке ЦББиХ осигуравањем техничке сарадње којој је циљ даље усаглашавање ЦББиХ са стандардима централних банака евросистема - истакао је Куркулас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана