Милијардер осуђен на 11 година затвора

Глас Српске
Милијардер осуђен на 11 година затвора

ЊУЈОРК - Рај Рајаратнам, милијардер на челу хеџ фонда који се нашао у средишту једног од највећих случајева берзанског трговања по повлашћеним информацијама у историји, осуђен је на 11 година затвора, објавио је савезни тужилац на Менхетну, преноси "Вашингтон пост".

То је најдужа затворска казна у историји берзанског трговања по повлашћеним информацијама. Пресуда је кулминација вишегодишњег савезне истраге о корупцији на берзи акција. Рајаратнамов случај открио је тамну страну пословања хеџ фондова, у коју се дуго сумњало.

Рајаратнам, који је водио фонд Гелеон менаџмент, проглашен је кривим по 14 тачака оптужнице за завјеру и превару с вриједносним папирима због илегалне употребе повлашћених информација у трговини акцијама, укључујући акције "Голдман Сакса", "Гугла", "Хилтона" и "Интела".

Трговањем је остварен профит или избјегнут губитак од 72 милиона долара, процијенило је тужилаштво.

- Рајаратнамово кривично дјело одражава вирус у нашој пословној култури, који треба искоријенити - рекао је савезни судија Ричард Холвел приликом изрицања казне у Њујорку.

Рајаратнаму (54) је наложено да врати 53,4 милиона долара и плати глобу од десет милиона долара.

Тренутно је на привременој слободи уз 100 милиона долара јамчевине, а на издржавање затворске казне треба се јавити 28. новембра.

++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана