Милијарде евра за подршку банкама

Глас Српске
Милијарде евра за подршку банкама

ПAРИЗ - Француска влада одобрила је у петак 360 милијарди евра (491 милијарду долара) вриједан план за спасавање и заштиту банака од колапса и деблокирање запушених кредитних тржишта.

План је објављен у службеном регистру и одмах је постао закон.

Француски спасилачки пакет је дио прошлонедјељне одлуке без преседана 15 држава ЕУ, које за заједнички новац имају евро, да одмрзну кредитна тржишта упумпавањем милијарди евра у финансијске системе.

Оба дома француског парламента хитно су одобрила план предсједника Николе Саркозија.

И доњи дом њемачког парламента огромном већином је у петак одобрио 500 милијарди евра (675 милијарди долара) за спасавање финансијских тржишта земље, чиме је рашчистио пут за потврду у горњем дому.

План, који је предложила влада канцеларке Aнгеле Маркел, дио је усклађеног спасилачког напора држава еврозоне суочених са нервозним и крајње нестабилним тржиштима.

Њемачки пакет предвиђа позајмице банкама до 400 милијарди евра. Око 80 милијарди евра је намијењено рекапитализацији банака и, ако буде потребно, куповини ризичне имовине. На банкарске гаранције иде преосталих 20 милијарди.

Максимална сума

Сматра се да је сума коју је одобрио доњи дом њемачког парламента максимална и да неће бити потрошена ако се финансијска криза смири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана